Az erdőtüzek eddig idén 809 ezer hektárnyi területet perzseltek már fel Kaliforniában, ami új rekordot jelent az elmúlt években egyre hevesebb tüzeknek kitett amerikai államban – írja a 444.hu az AP-re hivatkozva.

Ez a kaliforniai tűzoltók szerint új rekordot jelent 1987 óta, amikor elkezdték mérni a felégetett területek méretét. Az eddigi rekord 2018-ban született, de akkor egész évben égett összesen 793 ezer hektárnyi területen az erdő, illetve minden más, ami a lángok útjába került. 

A kaliforniai tűzoltók szóvivője, Lynne Tolmachoff szerint az a legijesztőbb, hogy már mennyire korán megdőlt a rekord, hiszen az év legtűzveszélyesebb időszaka csak most következik: az elmúlt évek tapasztalatai alapján szeptemberben és októberben szoktak leginkább pusztítani a lángok. Ezekben a hónapokban ugyanis a száraz időjárás mellé sok szél is szokott társulni. 

A tűzoltók jelenleg is több tüzet sem tudtak még az ellenőrzésük alá vonni, ráadásul a következő napokban az előrejelzések szerint száraz, forró szelek érkezhetnek az állam fölé, ami nagyon megnehezítheti a mentésben résztvevők dolgát. A napokban kiterjesztették azoknak a hegyvidéki településeknek a körét, ahol el kell hagyniuk otthonaikat az ott élőknek, és a beszámolók szerint a hegyi utak tele vannak autókkal. 

Borítókép: Pixabay/Rico_Loeb