Összekapcsolja egy applikációban a különböző városi közlekedési formákat a Bécsi Közlekedési Vállalat; pár kattintással lehet villamosról biciklire, onnan pedig akár közösségi autóba váltani – olvasható Bécs Város Külképviseleti Irodájának közleményében.

A Bécsi Közlekedési Vállalat régóta dolgozik azon, hogy a lakók még mobilabbak legyenek, gyorsabban odaérjenek A pontból B-be, és mindezt lehetőleg fenntartható módon tegye.

Ezt segíti a WienMobil telefonos alkalmazás is, amely különböző városi közlekedési formákat tesz elérhetővé egy applikációban. A kínálatában igénybe vehető többfajta közösségi bicikli- és autómegosztó, e-roller, e-robogó, bérautó-szolgáltatások, taxi és a tömegközlekedési menetrendről is naprakész információkat kap a felhasználó. Az elővárosi vonatok és a reptérre közlekedő járművek is elérhetők, illetve a mélygarázsok elhelyezkedése is látható. Az alkalmazással lehet jegyet venni, járművet foglalni és minden látható az interaktív várostérképen.

Az, ha a mobilitást fenntartható módszerekkel növelik, nemcsak olcsóbb, mint az autós közlekedés, de sokkal környezetkímélőbb is. A közösségi közlekedési eszközök gyakori igénybevételével és a különböző járművek kombinálásával évente akár 1,5 tonna szén-dioxiddal kevesebb termelődhet.

A Wiener Linien egy kísérleti projekt keretében eddig öt megállóban közösségi járműmegosztót is létesített, amelyekben elérhető a közösségi kerékpár, az e-roller és a közösségi autó, valamint a töltési lehetőségeik is.

A közlekedési vállalat kiemelt célja, hogy minden megállóba közösségi kerékpármegosztó-állomást telepítsen, ennek érdekében a vállalat hamarosan egy pályázatot is benyújt a közbringa-rendszer 2022-től kezdődő modernizálására – írták. (via Népszava)

Borítókép: Pixabay/Anemone123