A tavalyi termésű dióbélen kívül szinte minden gyümölcs ára jelentősen növekedett az idén. A hazai termesztésű nektarin termelői ára 43 százalékkal magasabb, mint 2019. ugyanezen időszakában. A drágulásra magyarázatot adhat, hogy az idén a szokásos termés egyharmada realizálódott – írja az Agroinform.hu

A zöldségfélék közül a kilós áron értékesített petrezselyem ára csökkent a leginkább, mintegy 28 százalékkal alacsonyabb termelői áron érhető el. A sárgarépa és a tökfélék ára nem változott jelentős mértékben a tavalyi azonos időszakhoz képest.

A burgonya ára valamelyest csökkent a 2019-es árakhoz képest. A paprika és a paradicsom esetében elmondható, hogy egyes fajták ára a tavalyi árakhoz hasonlóan alakult, de például a kaliforniai paprikáért akár 900 forintot is elkérnek, a tavalyi 690-hez képest.

A sárgadinnye és a görögdinnye ára kiugró mértékben változott, fajtától függően, mintegy 40-50 százalékkal lett drágább az idén.

Az Earligold nyári alma árnövekedése 100 százalék, átlagosan 400 forintos kilónkénti áron került a választékba.

A hazai szilvafajták ára is jelentős mértékben nőtt: a nagyobb méretű Bluefre fajta például 350 forintos kilónkénti áron értékesítették, ez több, mint száz százalékos áremelkedést jelent a 2019-es termelői árakhoz képest. A bogyós gyümölcsök is magasabb áron érhetőek el, a málna 300 forinttal volt drágább a tavalyi árhoz képest, így 1600 forintos ermelői áron került a kínálatba.

Az őszibarack termésmennyisége Európa szerte jelentős mértékben csökkent. Olaszországban, Európa legnagyobb őszibarack-termelő államában a friss fogyasztásra szánt gyümölcsből 28 százalékkal, az ipari barackból pedig 44 százalékkal termett kevesebb a tavalyi évhez képest. Ez a tendencia a kontinens többi országában is megfigyelhető, hazánkban is jelentős a csökkenés, idén a szokásos mennyiség egyharmada termett.

A Budapesti Nagybani Piacon június elején jelent meg a belföldi őszibarack kilónként 800 forintos termelői áron.

A gyümölcs ára így 39 százalékkal volt magasabb 2020. nyári hónapjaiban, mint egy évvel korábban. Az importból származó őszibarack ára is 43 százalékkal emelkedett.

Borítókép: Pixabay/ chulmin