Három hónapos tesztidőszakba kezd a Budapesti Közelekedési Központ, hétvégenként díjmentesen lehet kerékpárt szállítani minden arra alkalmas vonalon. Azaz az kerékpárosoknak csak saját utazásukhoz szükséges jeggyel, bérlettel kell rendelkezniük – írta közleményében a szervezet.

Budapest Restart

Közölték, a kerékpárszállítási szolgáltatás fejlesztésére a Budapest Restart programmal összhangban, a járványhelyzetben megnövekedett kerékpáros forgalomra tekintettel kerül sor

Májusban megdupláztuk ✖2️⃣ a bringaszállításra alkalmas villamosok 🚲🚊 számát, most pedig itt az újabb akciónk 🆕, amivel…

Közzétette: BKK – Budapesti Közlekedési Központ – 2020. szeptember 3., csütörtök

Szombaton és vasárnap nem kell külön a kerékpárszállításért fizetni azoknak, akik rendelkeznek az utazásukhoz szükséges jeggyel vagy bérlettel.

Ami alkalmas

Az intézkedés minden, kerékpárszállításra alkalmas vonalat érinti, azaz érvényes lesz a H5-ös, a H6-os, a H8-as, a H9-es HÉV vonalán, a fogaskerekűn, minden Tátra-típusú villamoson a budai fonódó 17-es, 41-es, 56A, az 59-es, és a 61-es vonalán, a 65-165-ös és a 212-es buszon, a 77-es trolibuszon, továbbá a D14-es, Csepelt Soroksárral összekötő átkelőhajón. Kivételt képez a hétvégi díjmentesség alól a H7-es HÉV, ahol a Kvassay híd felújítási munkái miatt jelenleg nehezebb körülmények között lehet utazni, ezért a szolgáltatók nem szeretnék többletforgalommal terhelni a vonalat.

A három hónapos tesztidőszak lehetőséget ad arra, hogy a BKK, a BKV és HÉV-vonalakat üzemeltető MÁV-HÉV együttesen felmérje, a jelentős kedvezménynek köszönhetően mennyivel többen veszik igénybe a bicikliszállítási szolgáltatást.

A tapasztalatok hozzásegítik a társaságokat ahhoz, hogy a későbbiekben döntsenek a szolgáltatás esetleges kiterjesztéséről, meghosszabbításáról is.

Hozzátették, a közlekedési szolgáltatók arra ösztönzik ügyfeleiket, hogy kombinálják a közlekedési eszközöket, és használják ki a bringaszállítási lehetőségeket a HÉV-vonalon is. Aki például egy-egy fárasztó nap után utazása egyes szakaszait inkább közösségi közlekedéssel tenné meg, vagy akár kerékpárja műszaki állapota miatt azt épp nem tudja rendeltetésszerűen használni, most hétvégenként díjmentesen veheti igénybe a kerékpárszállítási szolgáltatást. A hétköznap továbbra is használható kerékpárbérlet havi 540 forintos áron vásárolható meg.

Hogyan szállítsuk?

  • Kerékpárt szállítani kizárólag a kerékpáros piktogrammal megjelölt járműveken lehetséges.
  • Egy személy egy biciklit szállíthat.
  • A szállítani kívánt „hagyományos” kerékpár mérete nem haladhatja meg a 180 × 130 × 70 centimétert. Speciális kialakítású kerékpár – így cargo, motoros, tandem – a közösségi közlekedési járatokon nem szállítható.
  • A HÉV esetében bicikli abban a kocsiban / azokban a kocsikban szállítható, amelyen megtalálható a kerékpár piktogram; ez háromkocsis szerelvény esetében a középső, hatkocsis esetében pedig a második és a negyedik kocsi egyik vége. Egy-egy HÉV-kocsiban legfeljebb 4 bringa szállítható. A H5-ös és a H6-os vonalon a megállóhelyi peronokon látható felfestés is segíti a megfelelő felszállóhely megtalálását.
  • Autóbuszokon a babakocsik tárolására kijelölt területen lehet kerékpárt szállítani, egy járművön egyszerre legfeljebb 2 biciklit. Kérjük, hogy legyenek előzékenyek a kisgyermekkel utazó vagy a mozgásukban korlátozott utastársaikkal.
  • Villamosokon a két kocsiból álló szerelvények közbenső, vezetőállás nélkül végén lehet kocsinként egy-egy kerékpárt szállítani. A bringákat rögzíteni kell, erre a célra a járművek utasterében tépőzárakat szereltek fel.
  • A fogaskerekű vonalán a vonat hegy felőli kocsijának hátsó ajtajánál kialakított területen lehet összesen legfeljebb 16 kerékpárt szállítani.
  • A járművezető megtilthatja a kerékpárral való felszállást bármelyik vonalon zsúfoltság esetén, vagy ha úgy látja, hogy az utasokat akadályozza a bringás.

Borítókép: Rácmolnár Milán