Az ősz végéig, a talajmenti fagy beálltáig okozhat tüneteket a parlagfű pollenje az allergiásoknál a Világgazdaság cikke szerint. Kelen Andrásné, a ParlagfűPollen No Egyesület elnöke a médiumnak elmondta: évente 40-50 milliárd forintot költ a lakosság allergiagyógyszerekre, az orvosi ellátás is legalább ennyibe kerül. A levegőben lévő pollen mennyisége pedig nem csökken, a parlagfüves területek közelében egy köbméter levegőben eléri akár az ezer darabot is az orvosilag elfogadott harminccal szemben.

„Szigorítani kellene az ellenőrzéseket, mert a parlagfűvel szennyezett területeknek csak kevesebb mint egy százalékát találják meg, és még ezeken a helyeken sem biztos, hogy elindul a közérdekű védekezés”

– mondta Kelen Andrásné a Világgazdaságnak. Szerinte határidőkkel és felelősökkel megnevezett, összehangolt programra van szükség, amely folyamatos számonkérés mellett a parlagfű pollenkoncentrációjának csökkené­sét garantálja. Magyarországon a parlagfű-allergiások aránya a teljes lakosság körében 20 százalék felett van, évente 3-4 százalékkal nő a betegek száma, és már elérheti a kétmilliót is. Augusztus végéig a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 5,7 millió forint bírságot szabott ki a parlagfű miatt.

Kiemelt kép: Wikipedia Commons