A rossz hírek ellenére is jó hangulatban zajlott a már hagyományosnak mondható Zalai Vadászati Évadnyitó a Sohollári-völgyben. A rendezvény ezúttal az Országos Vadásznap szerepét is betöltötte. Így aztán nem véletlen, hogy nagyon sokan látogattak ki a programokra. A szakmai beszélgetések egyik fő témája azonban a koronavírus miatt bevezetett határzár volt, hiszen szeptember 1-jétől külföldi vendégeket a vadásztársaságok, erdőgazdaságok sem fogadhatnak – írja az agroforum.hu.

Zalaegerszeg városával tavaly elhatároztuk, hogy a 2021-es Vadászati Világkiállítás előtt egy esztendővel nálunk legyen az Országos Vadásznap. Úgy gondoltuk, hogy ez megfelelő alkalom arra, hogy megmutassuk megyénk értékeit a magyar vadásztársadalomnak. Emellett cél volt, hogy egy méltó rendezvénnyel készítsük elő a 2021-es eseményeket” – fogalmazott az Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója.

Szeptember 1-jétől külföldiek csak különleges helyzetben léphetnek át a magyar határon. Ez pedig azt is jelenti, hogy a vadászatok jelentős részét vissza kell mondani.

“A határzár időpontja egybeesik a gímszarvas-szezon kezdetével. Mindenki elkerülte volna, de valahol tudható volt, hogy előbb-utóbb ez be fog következni. Minden tehetségünket össze kell most szednünk, hogy vészforgatókönyvet állítsunk össze.

Az árbevételek jelentős részét a Dunántúlon a gímszarvas adja, és ennek pótlására mindenképpen kell valamilyen lehetőségeket keresni” – összegezte az állami erdőgazdaság vezérigazgatója.

A hagyományos turizmus esetében a tavaszi problémákat tudta enyhíteni a belföldi kereslet, amire jó példa a Balaton és környéke. A vadgazdálkodók is csak hasonlóban bízhatnak, hiszen sok magyar vadász tervezett külföldi utakat, amik helyett most a hazai vadászterületek lehetnek az új célpontok.

Borítókép: Pixabay/LubosHouska