A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal határozata szerint visszavonták a Pilismarótra tervezett kavicsbánya engedélyét – írja a Hvg.hu.

A bánya körül kialakult botrány miatt már a település teljes képviselő-testülete lemondott, mivel a tüntetést is szervező helyiek úgy gondolták, a bányanyitás dübörgő teherautókat hoz a településre, a házaik pedig elértéktelenednek.

A Hvg szerint az indoklásban az áll, a bánya körüli munkálatok során az erdők jelentős méretű igénybevételére kerül sor, tehát a bánya csak megfelelő térmértékű önerős erdőtelepítés esetén engedélyezhető.

A lakosok állítják, egészen egy július 16-ra meghirdetett lakossági tájékoztatóig alig tudtak a tervezett bányanyitásról. Szintén ott derült ki, hogy Tatabányán már februárban tartottak egy előzetes tájékoztatót, de erről egyetlen pilismaróti sem értesült.

Az eredeti tervek szerint a 122 hektáros Duna-parti területen indult volna a kitermelés az önkormányzat támogatásával. Pergel István polgármester a bányatelekkel érintett ingatlanokat kiemelt fejlesztési területté nyilvánította, és a településrendezési eszközök módosításáról döntött.

Borítókép: Pilismarót a Vadálló-kövekről. Fotó: Wikipédia/Gyula Péter