A NASA új típusú üzemanyagot hitelesített bármilyen méretű űrhajóra – írja az autoszektor.hu.

Az űrmissziók ennek köszönhetően a káros hidrazin helyett kevésbé mérgező hajtóanyagot és kapcsolódó technológiákat használhatnak a későbbiekben. A NASA zöld hajtóanyag-infúziós missziója sikeresen bebizonyította a korábban még soha nem használt hajtógáz- és meghajtó rendszert, bemutatva mindkettő gyakorlati lehetőségeit a jövőbeli küldetéseknél.

A GPIM célja egy olyan hajtógáz tesztelése, amely kémiai hajtóanyag, azonban önmagában is képes külön oxidálószer nélkül égni, ennek elnevezése az Advanced Spacecraft Energetic Non-Toxic. Az Egyesült Államok Légierő Kutatólaboratóriuma, amelyet korábban AF-M315E néven ismertek, a kaliforniai Edwards légierő-alapon fejlesztette ki a hajtóanyagot, ami a monopropellens hidrazin alternatívája.

A GPIM hajtóanyagának bemutatása előkészítette az utat, hogy a NASA elfogadja az ASCENT-et a megvalósítás előtt álló új missziókban. Az ASCENT használatára a NASA következő küldetése a Lunar Flashlight lesz.

Annak ellenére, hogy rózsaszínű, az ASCENT zöldnek tekinthető, mivel jelentősen csökkenti a mérgező anyagok jelenlétét a hidrazinhoz képest. Komoly előnyei közé tartozik, hogy mindezen túl biztonságosabb a tárolása és használata, és minimális személyi védőfelszerelést igényel, például laboratóriumi köpenyt, védőszemüveget és kesztyűt.

Amellett, hogy itt a Földön könnyebb és olcsóbb kezelni az űrhajót a hajtóanyaggal való feltöltése során, az ASCENT lehetővé teszi az űrhajók hosszabb üzemeltetését kevesebb hajtóanyaggal, mivel nagyobb teljesítményt is biztosít.

Borítókép:Pixabay/skeeze