Az RTL Klub Híradója arról számolt be, hogy megmenekülhet a Budakeszi melletti zöld terület, ami Álomvölgyként ismert, és be akarták építeni.  A 33 hektáros, lakatlan területen számos védett növény- és állatfaj él. Megmentése érdekében közel egy éve akcióznak a helyi civilek, több száz fős tüntetést is szerveztek.

Nemcsak civilek, hanem korábban ellenzéki politikusok is igyekeztek megakadályozni a befektetést. Szél Bernadett független képviselő és Hegyesi Beáta, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja tavaly feljelentést tett a terület köré felhúzott kerítés, illetve kábelfektetések következtében történő környezetkárosítás miatt, ezt azonban azzal zárta le a rendőrség, hogy a kerítés építése még Natura 2000 minősítésű védett területen sem engedélyköteles tevékenység, nem valósult meg élő szervezetek életközösségének, élőhelyének „jelentős mértékű megváltoztatása”.

A tiltakozás hatására Baumgartner Antal tulajdonos már csak egy luxusháznak kinéző, általa csak mikrofarm mintagazdaságnak nevezett épületet tervez, de a civilek tiltakozása nyomán Budakeszi önkormányzata ezt is megtiltotta. Baumgartner Renault autószalon vezetője, a korábbi Forma-1-es pilóta, Baumgartner Zsolt édesapja.

Szigeti Balázs, a civilek szóvivője azt mondta a Híradónak, Magyarországon egyedülálló az az együttműködés, ami a civilek és az önkormányzat között létrejött.

A képviselőtestület augusztus eleji rendeletében helyi jelentőségű védett területté nyilvánította az Álomvölgyet. A rendelet kimondja, a területen épület elhelyezése nem engedélyezett, gépi földmunka nem végezhető.

A tulajdonos nem nyilatkozott, de a csatorna úgy tudja, hogy a Kormányhivatal döntésére vár a beadott építési engedélykérelméről, és perre készül, mert szerinte sérülnek a magántulajdonhoz fűződő jogai. A tévé úgy tudja, az eddigi építkezések miatt a budaörsi rendőrkapitányság nyomozást folytat természetkárosítás bűntettének gyanújával.