A júliusi és augusztusi csapadék kedvezett a csupaszcsigák, különösen a spanyolcsiga felszaporodásának – írja a magyarmezogazdasag.hu. Válogatás nélkül rágja csutorára kedvenc zöldségnövényeit, védekezés nélkül kevés ép növény marad a kertekben. A zöldségféléken túlmenően nem kíméli a dísznövényeket sem, rájár a lehullott gyümölcsökre is.

A kedvező nyári időjárás hatására rohamosan szaporodnak a zöld vándorpoloskák is, a kifejlett egyedek bőségesen rakják petéiket, így rengeteg a különböző fejlettségű lárva.

A szívogatás miatt már foltosodnak a paprikák, paradicsomok bogyói, de megtalálják a többi zöldségnövényt, gyümölcsféléket is. A védekezést nehezíti a folyamatos betelepedés, illetve a növények érése, emiatt pedig csak rövid élelmezés-egészségügyi várakozási idejű készítményekkel lehet védekezni.

Szinte minden gyümölcsmoly rajzása folyamatos, így nem hagyható el a védekezés az almamoly, a szilvamoly, a keleti gyümölcsmoly ellen, valamint a nyugat dióburok-fúrólégy és a foltosszárnyú muslica ellen- írja a szakportál. Ez utóbbi kártevő most elsősorban az érőfélben levő szedret támadja.  A párás meleg egyaránt kedvez a lisztharmatnak és a peronoszpórának is.

Borítókép: Pixabay/ariesa66