Idén a szokásosnál jóval később, csak július utolsó napjaiban bukkant fel az első kóborló kígyászölyv a Körös-Maros Nemzeti Park Kígyósi-puszta részterületén – olvasható a park honlapján.

Nem költenek nálunk

Mint írják, a kígyászölyvek Magyarországon kis számban költenek, az állományt 30-50 párra becsülik.

A madarak jellemzően a hegyvidékek déli kitettségű oldalain fészkelnek. A Dél-Alföldön a faj költését még nem sikerült regisztrálni, de az őszi és tavaszi vonulások alkalmával itt is szép számban előfordulnak. Esetenként nyáron is felbukkan a pusztákon egy-egy kóborló, fiatal madár.

A nemzeti park közleménye szerint a Kígyósi-pusztán nemrég megfigyelt példány a tollazata alapján tavalyi kelésű. A kígyászölyvek általában hároméves korukban válnak ivarérettekké, előtte nagy területeket bejárva kóborolnak. Jellemzően már július első felében felbukkannak a délalföldi pusztákon, idén azonban a park munkatársainak csak jóval később sikerült megfigyelni az első példányt.

Kedvence a sikló

A kígyászölyv kedvenc tápláléka a vízisikló. Rendszerint a reggeli órákban indul portyázni, amikor a napfény hatására a siklók már kezdenek felmelegedni, de még nem olyan fürgék, így könnyű prédául szolgálnak a gyepek fölött keringő ragadozó számára.

Augusztus második felében és szeptember elején a legintenzívebb a kígyászölyvek vonulása.

Ha ilyenkor bőséges táplálékot találnak a dél-alföldi pusztákon, akkor akár hetekig is elidőzhetnek itt. Az éjszakákat rendszerint a nyugalmasabb pusztarészeken, magas fák csúcsain töltik. Szeptember végén, október elején az utolsó példányok is útnak indulnak afrikai telelőhelyük felé.

A borítókép illusztráció: Wikipédia/MarioM