Sikerrel jártak a tatai Öreg-tó partjára tervezett luxushotel ellen népszavazást kezdeményezők a helyi választási bizottságnál (hvb), miután pénteken négy kérdésük közül kettőt átengedett a testület – írja a Hvg.hu.

A tó partjára 120 szobás hotelt szeretne építeni egy cégcsoport, amely egyben a Hell energiaital-gyártó tulajdonosa is. A beruházás ellen civilek, környezetvédők és ellenzéki képviselők is tiltakoznak, és már július elején is kezdeményeztek – akkor sikertelenül – népszavazást. A STOP Avalon Tata szervezet Facebook-oldalán közölte, az ő kérdéseik mentek át a bizottságon.

Beszámoló a HVB mai üléséről, ami 9 órakor kezdődött és a népszavazási kérdésekről szólt.A négy első kérdésünkből…

Közzétette: STOP Avalon Tata – 2020. augusztus 14., péntek

A két, most pénteken jóváhagyott kérdés:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy a Tata, 1841 hrsz-ú (Esterházy műemlék lóistálló és lovas pálya) ingatlanra vonatkozóan a város településképi rendelete (29/2018. (XII.20)) és helyi építési szabályzata (38/2005.(XII.6.)) a 2020. február 28-án hatályos állapotában maradjon?”

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Tata Város Önkormányzata ne köthessen településfejlesztési szerződést a Tatai Öreg-tó Természetvédelmi Területén létesülő beruházáshoz kapcsolódóan, megőrizve ezzel a terület természeti és épített értékeit.”

A kérdések várhatóan augusztus végére válnak jogerőssé, így elvileg ősszel kezdődhet az aláírásgyűjtés. A luxushotel elleni tiltakozások nyomán az építtető Avalon Center Kft. korábban már részben visszavonulót fújt, azt ígérték, hogy ötezer négyzetméterrel kisebb lesz az épület, és egyetlen fát sem vágnak ki, de a mélygarázshoz ragaszkodtak.

Borítókép: Tatai vár az Öreg-tó felől. Fotó: Wikipédia/ EtelkaCsilla