Izgalmas kalandjáték a természetben: a geocaching

Sokan keresnek olyan szabadtéri programokat, amelyek amellett, hogy megmozgatják az izmokat, vidám időtöltést nyújtanak a család minden tagja számára. A geocaching (geokesing) egy izgalmas játék, melynek során GPS koordináták alapján, országszerte elrejtett kis ládák után nyomozhatunk hazánk legszebb tájain.

Inkább meghallgatná? Nyomja meg a lejátszás gombot!

A különös nyomozás során idős fákhoz, templomromokhoz, történelmi várakhoz, népszerű múzeumokhoz kalandozhatunk, miközben megismerkedünk egy-egy vidék szépségeivel, természeti és kulturális értékeivel.

A „geoládázás” során egy ládikát („geocache”, magyarul geoláda) egy játékostárs elrejt egy olyan helyen, amit felfedezésre, megismerésre érdemesnek tart. Miután a játékos GPS-szel beméri a rejtekhely koordinátáit, a bemutatandó látnivalóról egy ismertető oldalt készít. Az általa kihelyezett geoláda megjelenik a geocaching.hu honlapon, ahonnan a játékosok letöltik az adatokat saját GPS-ükre vagy mobiltelefonjukra, és az adatok segítségével megkeresik a ládát.

Hogyan segít a GPS?

A GPS az angol “Global Positioning System” rövidítése, ez magyarul “Globális Helymeghatározó Rendszert” jelent. Maga a globális rendszer 24 műholdból áll. A műholdak közel kör alakú pályákon, a földfelszíntől 20200 kilométeres magasságban keringenek. Ez a magasság a földi keringésű műholdak geostacionárius pályájának alacsonyabb szintjéhez képest magasabb, és lehetővé teszi számukra, hogy stabil pozícióban maradjanak és megfelelő lefedettséget biztosítsanak a Föld felszínén. A mozgó műholdak folyamatosan sugározzák helyzetüket és a pozíció számításhoz szükséges adatokat, melyekből a GPS vevőberendezések kiszámítják a földi megfigyelő pontos helyzetét.

GPS segítségével nagyjából 5-10 méter pontossággal lehet meghatározni egy geoláda helyzetét. A ládázás során ajánlott a 10 méteres körön belül hagyományos módszerekkel keresgélni, ilyenkor a műszer már nem tud pontos információt adni. Be kell kukkantani egy-egy kő alá, ágak rejtekébe, hogy megpillantsuk a keresett „uzsonnás dobozt”.

Eleve a mérést befolyásolhatják a magas tereptárgyak, valamint a sűrű növényzet. Sötét, vadregényes völgyekben, magas házak között, rengeteg erdőben szinte mindig csökken a műszer pontossága.

Rejtett kincsek

Maga a geoláda általában egy vízhatlan, lezárt háztartási doboz, amely legtöbbször műanyagból készül. Tulajdonképpen egy konyhai tárolódoboz. A „négyfülű típus” a legpraktikusabb. Lényeg, hogy légmentesen záródjon, mert ha nem tud belefolyni az esővíz, akkor sokáig száraz maradhat a tartalma.

A 14 x 10 x 6 centiméteres doboz a legkedveltebb méret és típus, bár ettől kicsit nagyobbak és kisebbek is előfordulnak. Úgy kell elképzelni, mint egy iskolai uzsonnásdobozt, ami elég nagy ahhoz, hogy elférjen benne egy látogatói napló (‘logbook’), egy játékismertető, egy toll vagy ceruza és néhány apró ajándék.

A geoládát megtaláló játékos beírja a látogatás időpontját és a játékban használt nevét a naplóba. A felnőttek számára többnyire a naplóban található jelszó a fontos, mivel ezzel tudják a geocaching.hu oldalon bejelenteni a találatukat és megosztani a megtalálás körülményeit, kalandjaikat.

Amennyiben családi programként űzzük a keresést, a gyerekek sem maradnak zsákmány nélkül, őket a láda kincsei hozzák lázba. A legifjabbak a magukkal hozott ajándékért cserébe választhatnak egy hasonló értékű „kincset” a dobozból. Ez lehet egy kis játékfigura, egy matrica, kulcstartó, kitűző, vagy más apróság. A jó ajándék ötletes és nem drága. Nem szabad a dobozba élelmiszert, édességet, gyerekekre veszélyes tárgyakat tenni. Az állatoknak kitűnő szaglása van, még a doboz sem nyújt kellő védelmet az ételnek.

A geoládákat olykor nehezen megközelíthető helyekre rejtik, például odvas fák gyökeréhez, vízpartokra, magas hegytetőkre. Régebben a játékosok egy része még próbálkozott a GPS nélküli kereséssel, több-kevesebb sikerrel. Ezzel a módszerrel olyan ládánál érdemes próbálkozni, amihez részletes leírás és sok fénykép is található a honlapon. A GPS nélküli keresést csak azoknak célszerű kipróbálni, akik kiválóan olvasnak térképet és bármilyen terepen magabiztosan tájékozódnak.

Mozgó láda és Utazó Ügynök

Többféle ládát rejtenek el változatos helyeken a játékosok. A hagyományos láda egy jól záródó doboz, benne ajándékkal. Hagyományosnak számít minden olyan láda, mely tartalmaz logbook-ot, azaz van benne olyan notesz, papírcsík, vagy bármilyen eszköz, melyen rögzíteni lehet a megtalálás tényét.

A multi láda 2 vagy több részből álló rejtés, melynél a megtalálás bejelentéséhez szükséges jelszó megszerzéséhez valamennyi pont megtalálása szükséges. A mozgó geoláda a hagyományos ládák egy különleges fajtája. Amennyiben a láda gazdája azt írja elő, akkor kötelező tovább vinni a dobozt, és a láda tematikája szerinti egy új helyszínre elrejteni. Az ilyen ládát többször is meg szabad találni, ekkor minden alkalom külön pontot ér. Jeles eseményhez kötött ládákat is elhelyeznek, ilyen például a 4000. magyar geoláda.

Az Utazó Ügynök (Travel Bug) egyik ládából a másikba „vándorol”. A vándorló tárgyat nem kötelező minden megtalálónak tovább vinni. Ha nem regisztrálunk, akkor ott kell hagyni, ahol megtaláltuk. A Travel Bug nem ajándék, azaz nem szabad más kincsre becserélni.

Az Ügynöknek számos feladata lehet, például, hogy érjen el egy bizonyos országot, vagy kerülje meg a Földet egy adott irányban. Még az is előfordul, hogy az Ügynöknek nincs konkrét feladata, “csupán” utazgat a nagyvilágban. Minden Ügynöknek van egy saját weboldala, melyen nyomon követhető a mozgása a világban.

Fontos a fair play

Van, hogy nem sikerül megtalálni a ládát, de ilyenkor sem szabad elkeseredni. Előfordul, hogy a határőrök kezébe akad, vagy átmegy rajta egy fűnyíró, de az is megeshet, hogy valakinek egyszerűen megtetszik a kedves ajándékcsomag, és hazaviszi a dobozt.

A sikertelen keresést mindig be kell jelenteni a honlapon. Célszerű pontosan leírni, mi lehetett a gond a helyszínen. Minden alkalommal érdemes néhány fotót is készíteni a helyszínről. Legokosabb egy e-mailt írni a láda gazdájának, hiszen csak ilyenkor tud utánanézni, hogy mi történhetett a pakkal. Ahogy más játékoknál, úgy a geocaching során is tisztelni kell egymást, és törekedni arra, hogy ne okozzunk kárt játékostársainknak.

Oldal Tetejére