Víz Koalíció: ezzel a tempóval 324 év alatt újulhat meg átlagosan a hazai vízműhálózat

A Víz Koalíció évek óta próbálja felhívni a kormány figyelmét a hazai hálózat tarthatatlan állapotára, ami túlmutat azon, amit sok helyen érzékelhetünk az országban, hogy büdös, barnás színű víz folyik a csapból.

Víz Koalíció: ezzel a tempóval 324 év alatt újulhat meg átlagosan a hazai vízműhálózat

Legfrissebb tanulmányuk alapján, ha a 2022-es ütemben folytatóik a csőrendszer cseréje, akkor országos átlagban 324 év, mire teljesen megújulna a hálózat. De mivel ez országos átlag, ezért ez csalóka: a Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt. ellátási területén 2022-es adatok alapján ez például 1752 évig tartana.

A víziközmű-szolgáltatók ellátási területén lévő víziközmű-rendszerek adataiból számolt 2022. évi szolgáltatói átlagos értékesítési veszteség értéke országos átlagban 27,4 százalék, ez a tendencia is romlott az elmúlt években. Itt is csalóka az országos átlag, mert míg a Fővárosi Vízművek területén ez az arány 20 százalék alatt van, addig Borsodban 50 százalék felett.

A tanulmány itt érhető el.

A teljes rendszerfelújítás sok évtizedes elköteleződést, tervezést és hatalmas forrásokat igényel, de nem nagyon van más választásunk, ha tényleg meg szeretnénk őrizni az ivóvíz-ellátásbiztonságot. Nemcsak az egészségügyi szempontok (rossz minőségű vagy nem vonzó csapvíz, ami miatt palackozott vizet vesznek az emberek), a gazdasági veszteség (bődületes mennyiségű elveszett víz a rendszerben) és a társadalmi mozgások lekövetése miatt (az agglomerációk felduzzadása és az azzal kapcsolatos vízproblémák, korlátozások), hanem a klímaváltozás miatt is.

Magyarország a közhiedelemmel ellentétben nem egy vízben korlátlanul bővelkedő ország, hanem az elfolyó vizek országa, a Homokhátság állapota pedig kifejezetten kritikus. A megváltozó csapadékviszonyok, az egyre gyakoribb és erősebb időjárási szélsőségek pedig, ha nem is holnap, de idővel elvezethetnek oda, hogy a mezőgazdaság és a lakosság együtt “versenyez” a vízért, ahova nem kellene eljutnunk.

Oldal Tetejére