A fenntartható városok tervezéséről, közlekedésről, légszennyezésről, hulladékkezelésről és klímahelyzetről hallgathatnak előadásokat, beszélgetéseket az érdeklődők a Zöld Aktivista Képzés következő eseményén, 2023. szeptember 16-án a Gödör Klubban – olvasható a szervezők Zöld Hanghoz eljuttatott közleményében.

A számok önmagukért beszélnek: napjainkban az emberiség 56 százaléka él városokban, ez mintegy 4,4 milliárd embert jelent; a városokban használják el az energia háromnegyedét, illetve az üvegházhatású gázok 80 százaléka is ott kerül a légkörbe – hívja fel a figyelmet a szervezők közleménye. A városok lakossága ráadásul folyamatosan nő, évente 60-70 millió fő költözik el a falujából egy nagyobb településre. A városok jelentik a gazdasági növekedés motorját, és itt a legmagasabb szintű a fogyasztás is.

Elsősorban a városokban kell tehát elindítani a változást, mert az emberiség fenntartható fejlődése csak úgy képzelhető el, ha a városok maguk is fenntarthatóvá válnak.

A „fenntartható város” gondolatához kapcsolódó legtöbb kapcsolódó konferencia és szakmai esemény leginkább a piacon már létező megoldásokra koncentrál, s a gyártóknak, szállítóknak kínál bemutatkozási felületet. A lényegesebb kérdések azonban a tervezésénél merülnek fel, folyamatokat kell elindítani és komplex rendszerekben kell végiggondolni a városi élet vonásait. A fenntarthatóság jegyében kell stratégiát alkotni, és olyan intézkedésekre van szükség, amelyek rövid és középtávon is biztosítják az élhető és fenntartható életet a városokban, ehhez pedig nem pusztán megoldásokra, hanem komplex gondolkodásra, tervezésre és stratégiára van szükség.

A Zöld Aktivista Képzés szeptember 16-i programja az utóbbi irányt célozza meg, a témában jártas szakemberek, illetve a fővárosnál e témákban utazó vezetők – például Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze, illetve Ámon Ada, a Főváros Klíma- és Környezetügyi főosztályának vezetője – osztják meg gondolataikat, tapasztalataikat, illetve vitatják meg a különböző lehetőségeket a városok jövője és a jövő városai kapcsán.

Az esemény térítésmentesen megtekinthető, a belépéshez regisztráció szükséges:
https://forms.gle/f1uh9PymE3VeYkQi9

Az esemény Facebook oldala: https://www.facebook.com/events/243186551521020

A ZÖLD AKTIVISTA KÉPZÉS a Zöld Európai Alapítvány (GEF) szervezésében, a Megújuló Magyarországért Alapítvány és a Zöld Műhely Alapítvány közreműködésével és az Európai Parlament pénzügyi támogatásával valósult meg.