A Zöldpolitikai Nyári Egyetem egyik témája a politikai aktivizmus volt.

Az elmúlt évtizedben számos politikai megmozdulás ért el kisebb-nagyobb sikereket, s minden alkalommal a fiatalok új generációja is bekapcsolódott a folyamatokba; ám a társadalom széles rétegeit nem sikerült egy-egy konkrét ügy mentén tartósan aktivizálni.

A kudarcokat és az eredményeket is érdemes feldolgozni, s a politikai helyzethez mérten fel kell ismerni a megoldandó, megoldható problémákat, feladatokat és ezekből tanulva kell közösséget építeni, közérthető módon üzenni a társadalomnak és persze a vezetőknek. Utóbbiakhoz is érdemes végiggondolni az aktivizmus alapkérdéseit.

Mi is a politikai aktivizmus célja? Miért fontos, hogy üzenni lehessen a hatalomban lévőknek? Mitől válhat egy tiltakozásból egy valódi értelemben vett politikai mozgalom? Meddig elég az óvatos figyelemfelhívás és mikor van szükség látványos politikai akciókra?

A videón a nyári egyetem meghívott előadói: Csillag Gábor (kultúrantropológus, Párbeszéd – ZÖLDEK,  Csernai Mihály (Free SZFE mozgalom, egykori SZFE HÖK elnök) és Ajtay András (A Város Mindenkié Mozgalom aktivistája) beszélnek a témáról.

A ZÖLDPOLITIKAI NYÁRI EGYETEM a Zöld Európai Alapítvány (GEF) szervezésében, a Megújuló Magyarországért Alapítvány és a Zöld Műhely Alapítvány közreműködésével, valamint az Európai Parlament pénzügyi támogatásával valósult meg 2023. június 8-11. között Balatonfenyvesen. Az idei évben megrendezett nyári egyetemen 79 fő vett részt.