Kik vagyunk?

Mi vagyunk a Zöld Hang. Sokáig The Vip néven ismerték olvasóink az újságunkat.

Az új nevünk nem azt jelzi, hogy megváltozott az újságunk. A lényeg változatlan maradt. Missziónk továbbra is az, hogy újságunk a jövőről szóljon. Arról, hogy milyen jövő vár a gyermekeinkre, s hogyan lehetne az a jövő jobb annál, mint amilyennek mostanság ígérkezni látszik.  Pusztán olyat nevet akartunk, amelyet nem kell magyarázni. Ezért lett az új nevünk: Zöld Hang.

Saul Kripke, a XX. század egyik meghatározó filozófusa azt állítja, hogy az eredet hozzátartozik a tárgy lényegéhez. A Zöld Hang lényegéhez is hozzátartozik, hogy The VIP néven alapították. Az alapítók iránti tisztelettől vezetve a bemutatkozó szövegünk további része lényegében megegyezik az alapítók által írtakkal – hiszen az újság lényege és céljai nem változtak (bár néhány részletében aktualizáltuk).

Itt egy lap, amelynek küldetése egyszerű: a független médiatér szélesítése mellett „zöld szemüveget” kínál Önöknek. Az a célunk, hogy cikkeink – egyenként és tágabb kontextusban is – bolygónk, országunk, településünk, utcánk, otthonunk élhetőbbé tételét szolgálják.

Alapvetésnek tekintjük, hogy rávilágítsunk a kevesebb szeméttermelés és a tudatos fogyasztás fontosságára, ahogyan elengedhetetlenül fontos a zöldpolitikából, illetve annak hiányából következő, mindnyájunkat és mindennapjainkat érintő összefüggések bemutatása.

Tisztább képet szándékozunk mutatni a világból: a klímavédelemtől a jövőkutatáson át Greta Thunbergig, Pakstól a nagypolitika legfőbb kérdésein át az egészségügyig, a teljesítményük alapján elismert hírességekkel készített interjúktól a globális médián és kultúrán át a megújuló energia témaköréig kínálunk olvasnivalót.

A magyar sajtó egyre furcsább, torzabb és kiszámíthatatlanabb; a megyei lapok vagy éppen az Origo annektálása, a Népszabadság beszántása óta egyre félelmetesebb állapotban van. Gondoljunk csak az Index esetére.

Van olyan lap, amelyet hivatalosan nem egy párt tart el, mégis pártlapként működik. Van olyan lap, amely csak az állami hirdetéseknek köszönheti a puszta létét, mert előfizetőkből, online olvasókból, nem a kormánynak lekötelezett cégek hirdetéseiből képtelen lenne megélni. Van olyan lap, amelyik semmilyen állami hirdetést nem látott hosszú évek óta (esetleg még soha), mégis működik.

Ebben a helyzetben született meg újságunk. Miután a tiszta kép működésünk minden elemére vonatkozik, mi sem természetesebb, mint hogy elmondjuk azt is: az újság létrehozásának igénye a Párbeszéd-ZÖLDEK köreiben képződött meg, működésének alapjait pedig a Párbeszéd-ZÖLDEK által alapított Megújuló Magyarországért Alapítvány biztosítja.

Újságunk nem szócső: tevékenységünk fókuszában nem az áll majd, hogy politikusok szelektív hulladékgyűjtőt adnak át. Arra ott a párt és a politikusok weboldala, közösségimédia-felülete. Nem közlünk kéthetente interjút Párbeszéd-ZÖLDEK politikussal, és nem a párt Facebook-oldala tematizálja majd híreinket. De az újság annyiban feltétlenül teret ad a Párbeszéd-ZÖLDEK-kel kapcsolatos cikkeknek, amennyire a párt megkerülhetetlen szereplője a közéletnek. A Párbeszéd-ZÖLDEK adja az ellenzék számos népszerű politikusát; kiemelt szerepe volt az ellenzék – és a zöldpolitika – önkormányzati előmenetelében, benne az általa meghonosított politikai innovációval, az előválasztással. A párt elnökségi tagja Budapest főpolgármestere, miként frakciója is aktív parlamenti munkát végez.

Lapunk a világszerte és – hosszú küzdelem után – Magyarországon is egyre több ember által vallott értékrendet képviseli, ami a bolygónk megsegítésére irányul. Nevezzük ezt egyszerűen zöld értékrendnek, ami egyre inkább teret nyer a világpolitikában is.

A munkát elkezdtük, köszönjük, ha velünk tartanak.

A borítókép forrása: Pixabay/TitusStaunton

Oldal Tetejére