A nagy kiterjedésű nádpusztulás megállításáért petíció indult, a Párbeszéd – ZÖLDEK a minisztert kérdezi.

A Nagy Tavak civiljei néhány hete Tihanyban, illetve Paloznak és Alsóörs környékén is észleltek már nagy kiterjedésű nádpusztulást, amiről azóta több online felületen olvashattunk beszámolót – olvasható a Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetsége  közleményében.  

A civilek jelzése után a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet egy Facebook-posztban számolt be a jelenségről. Azt írták, hiába volt tavaly alacsony a vízállás a Balatonon, ami elvileg kedvez a nád megújulásának, az elmúlt években több helyen, többféle okokból és módon is pusztult a vízi növényzet. A Balaton mellett ez a Kis-Balatonon és a Velencei tavon is tapasztalható. (A teljes cikk a szövetség honlapján olvasható).  

A Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetsége ez év júniusában petíciót indított, hiszen mindannyiunk érdeke és egyben felelőssége is, hogy nemzeti kincsünk, a Balaton vízminősége jó ökológiai állapotban maradjon. Ebben a legfontosabb kérés, hogy készüljön el az aktuális klímamodellek figyelembevételével a Balaton komplex vízpart-rehabilitációs szabályozása, amely az ökológiai szempontokat helyezi előtérbe! A petíció az alábbi linken írható alá: https://terjed.ahang.hu/campaigns/vedjuk-meg-a-balaton-veszelyben-levo-okoszisztemajat

A Párbeszéd – ZÖLDEK közleményben jelezte, hogy írásbeli kérdéssel fordult a természetvédelemért felelős miniszterhez, Nagy Istvánhoz.

Válaszokat vártak arra, hogy a kormány monitorozza-e rendszeresen a parti nádasok állapotát, tervez-e hatékony lépéseket a nádpusztulás megelőzésére és a felelősök szankcionálására, illetve hajlandó-e elfogadni a széles körű civil és szakmai konszenzuson alapuló javaslataikat.

A közlemény felidézi, hogy a Párbeszéd – ZÖLDEK nemrég konkrét, részletesen kidolgozott javaslatokat terjesztett az Országgyűlés elé. Sürgették a balatoni nádasok ex lege (vagyis a törvény erejénél fogva történő, külön eljárást nem igénylő) védetté nyilvánítását, az ingatlanberuházások távoltartását a közvetlen parti sávtól, a tó vitorláseltartó kapacitásának felmérését, a kikötőépítések leállítását és a majdani fejlesztések összehangolását a Balaton teherbíró képességével.

A Balaton nem a NER-oligarchák magánmedencéje, hanem az egész ország egyik legfontosabb természeti és turisztikai értéke – írja a Párbeszéd – ZÖLDEK közleménye.

borítófotó: Leslie Eckert/Pixabay