Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság, az Európai Bizottság, valamint partnereik az Európai Unió tagállamaiban, elindítják a #PlantHealth4Life kampányt.

A kampány célja, hogy a növényegészségügyre, és annak mindennapi életünkkel való kapcsolatára hívja fel a figyelmet. A növények egészségéért össztársadalmi szinten is sokat tehetünk, mely munkában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkájának is nagy szerepe van.

A növények jelentik a földi élet gerincét: biztosítják számunkra a levegőt, amit belélegzünk és a táplálékot, amit megeszünk. Napjainkban a növényekre hatalmas nyomás nehezedik az éghajlatváltozás és az olyan emberi tevékenységek miatt, mint a kereskedelem és az utazás. A növényi kártevők jelentős gazdasági és környezeti veszteségeket okozhatnak. Például a Xylella fastidiosa károsító olajfák millióit pusztította el az olaszországi Puglia régióban, és egész Dél-Európában. Magyarországon szerencsére ilyen veszélyes növényi károsító még nem fordul elő, a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó betegség azonban megkeseríti a magyar szőlőtermesztők életét.

„A növények egészsége alapvető fontosságú jólétünk és környezetünk szempontjából. Az EFSA, az EK és a tagállamok együtt dolgoznak azért, hogy megóvják az EU-t a növényi kártevőktől és betegségektől. A #PlantHealth4Life kampány közös kezdeményezés, amely felhívja a lakosság figyelmét a növényegészségügyi kockázatokra. Unió-szerte az emberek bevonásával arra törekszünk, hogy kollektív felelősség alakuljon ki a növények egészségének megőrzéséért” – mondta az EFSA ügyvezető igazgatója, Bernhard Url.

„Mivel a One-Health program kiemelt helyet foglal el az Európai Bizottság napirendjén, az EU-ba érkező növényi kártevők és betegségek elleni védelem mindannyiunk számára prioritás. A legkisebb lépéseknek lehet a legnagyobb hatása. Ez azzal kezdődik, hogy felvértezzük magunkat a megfelelő információkkal, és megbizonyosodunk arról, hogy mindenki megérti e harc lényegét, illetve jelentős mértékben hozzájárul az EU vezető szerepéhez a biológiai sokféleségünk védelme terén” – közölte Claire Bury, az Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóság (DG SANTE) élelmiszer-fenntarthatóságért felelős főigazgató-helyettese.

Magyarországon a Nébih egyik alapfeladata a növényegészségügyi hatósági- és monitoring-rendszer működtetése.  Kiemelt fontosságú, hogy károsítóktól mentes és kiváló minőségű szaporítóanyagok legyenek elérhetőek mind a gazdálkodók, mind a lakosság számára. – hangsúlyozta Szűcs Csaba a Nébih növényvédelmi és borászati igazgatója.

Intézkedéseink kulcsfontosságúak – vegyen részt bennük!

„Őrizd meg a növények egészségét, védd az életet” – ez a kampány üzenete, és ebben mindannyiunkra nagy szükség van! A témában érdeklődőknek érdemes felkeresniük a #PlantHealth4Life webhelyet,  (https://campaigns.efsa.europa.eu/PlantHealth4Life) ahol  megismerhetik,  hogyan óvhatják  meg a növények egészségét.  Most néhány tippet olvashatnak a teljesség igénye nélkül:

Az Unión kívülre utazik? Ha beleszeret egy egzotikus növénybe, fényképezze le, viszont a magokat ne vigye haza. Ellenkező esetben új, a poggyászában utazó kártevőket terjeszthet el.

A kártevők és betegségek a megvásárolt növényekkel is bejuthatnak, ha azokat nem megfelelően ellenőrizték, és tanúsították. Amikor az EU-n kívülről, online felületen vásárol növényeket, győződjön meg róla, hogy azok megfelelő növényegészségügyi bizonyítvánnyal rendelkeznek.

Beszéljen gyermekeivel a növények fontosságáról, hogy utat mutasson a növényegészségügyi nagykövetek fiatalabb nemzedékének. A kampányt mindenki támogathatja a #PlantHealth4Life webhelyen (https://campaigns.efsa.europa.eu/PlantHealth4Life) (az összes uniós nyelven elérhető) sajtóanyagok, videók és közösségi média-bejegyzések megosztásával. Együtt egészségesebb jövőt biztosíthatunk magunknak, közösségeinknek és a környezetünknek!

borítókép: #PlantHealth4Life