Bár az ötvenes években strandoltak a szegediek a vízparton, mára halott vízzé változott a terület jelentős része. Hosszas tervezést és előkészítést követően egy gigantikus beruházás keretében varázsolják újjá a mostoha sorsú vízfelületet.

A Gyálai Holt-Tisza medre három, egymástól lényegesen eltérő állapotú és vízminőségű bögére osztott, ezek a Halászvíz, a Fehérpart és a Feketevíz. Az idősebb helyiek még élénken emlékeznek, hogy az ötvenes években a holtág mellett népszerű szabadstrand működött. Hosszú évtizedek alatt azonban a meder jelentős része feliszapolódott, erősen szennyezetté vált a korábban kristálytiszta víz. A szennyezett iszap a holtág valamennyi funkcióját kedvezőtlenül befolyásolja, a bűzös víz minősége katasztrofálissá vált.

Szeged fejlődésével a holtághoz egyre közelebb kerültek az ingatlanok, így a nagyobb vízkészlet tározása szinte lehetetlenné vált. A környéken élők számtalanszor jelezték az illetékeseknek, hogy tarthatatlan állapotban vegetál a holtág Feketevíz elnevezésű szakasza, de sokáig nem történt komoly beavatkozás. A helyzet hat éve változott, amikor megkezdték a Gyálai Holt-Tisza kármentesítésének előkészítését.

Felcsillant a remény

2019-ben a területen a tényfeltárás lezajlott, mintegy 600 ponton iszap és 50 ponton talajvíz, továbbá felszíni víz mintavételek történtek. A vizsgálatok elsősorban szénhidrogén szennyezést azonosítottak. A vizsgálatokat követően a szakemberek meghatározták a lehetséges műszaki beavatkozásokat, és megtervezték a holtág rehabilitációját.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság konzorciumot hozott létre. A konzorcium a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében a „Gyálai Holt-Tisza vízgazdálkodási infrastruktúrájának komplex fejlesztése” valamint a „Gyálai Holt-Tisza kármentesítése” című beruházások megvalósítása mellett döntött. A projektek megvalósítására biztosított pénzügyi eszközök bőségesek – mintegy 2,6 és 4,5 milliárd forint –, melyet a KEHOP forrásából finanszíroznak.

Magyarország egyik legnagyobb holtágának újjáélesztése jelenleg zajlik, hamarosan mind a 18,7 kilométeren megújulhat végre a gyálai Holt-Tisza. A ZöldHang megkereste Dr. Kozák Pétert, aki elmondta a legfontosabb tudnivalókat a legfontosabb munkálatokról. Az Alsó-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetőjétől megtudtuk, hogy a holtág elsődleges feladata a belvízvisszatartás mellett Szeged város záporvizeinek befogadása és öntözővíz tározása. A terület komplex rendezése szükséges, mellyel törekedni kell a korábbi, természetes állapotok megteremtésére és fenntartására.


Milyen főbb részfeladatai vannak a projektek megvalósításának?

A beruházás elsődleges célja a jó ökológiai állapot elérése, a biodiverzitás növelése, a degradált állapotok megszüntetése, a természetes folyásirány visszaállítása. Emellett a cél a holtág teljes, 18 kilométert meghaladó szakaszának összekapcsolása, valamint a megfelelő minőségű és mennyiségű vízpótlás biztosítása.

Számos fontos beavatkozást kell elvégezni. A Holt-Tisza mederrendezése és a facölöpös partvédelem építése után a kőszórásos partvédelem befejezésével a végleges területrendezés a nyári időszakban folytatódik. Szükség van a Hattyasi szivattyútelep reverzibilissé alakítására és új vízkivételi mű létesítésére a Tisza folyón.

Ennek a fejlesztésnek a célja a víz Tiszából történő kivétele és a holtágba való eljuttatása, aszályos időszakban a mezőgazdasági öntözés feltételeinek megteremtése.

Új vízkormányzó műtárgy beépítésével, valamint a meglévő műtárgyak felújításaival célunk a holtág bögéinek összekapcsolása, a természetes folyásirány helyreállítása, vízkormányzás megteremtése, valamint a partoldalak közötti biztonságos átjárás biztosítása.

Mi mindent kell átépíteni, „megmozgatni” az érintett területeken?

Több helyen zajlik jelenleg is műtárgyrekonstrukció, emellett vízminőségi monitoring állomások és vízhozam mérő állomások fejlesztése szükséges a vízminőségi adatok folyamatos gyűjtése miatt.

A „Gyálai Holt-Tisza kármentesítése” című beruházás keretében 2020. május 5-i munkakezdéssel egy PILOT projekt zajlott. E technológiai kalibráció során kilenc tisztítási lehetőség vizsgálata megtörtént. Így sikerült meghatározni azt a módszert, mellyel a holtágból kitermelésre kerülő szennyezett iszap kezelhető.

Elkészült a Gyálai Holt-Tisza teljes, Fekete bögéjét érintő műszaki beavatkozási terv is. A beavatkozás során a szennyezett iszap egy részét veszélyes hulladékként hulladékkezelőhöz szállítják. A víztelenítés során keletkező víz, tisztítást követően a mederbe visszahelyezhető. A fennmaradó szennyezett iszap kezelése a holtág mederében a jelenleg két mederágból álló középső harmadban valósul meg, a szennyezőanyagok kárhelyről történő kiléptetése nélkül. A kezelést követően a területen maradó iszap a mederben lesz elhelyezve, a végleges mederformához alakítva, a belvízelvezetési és tárolási funkció figyelembevételével.

A projekt megvalósulásának jelenlegi szakaszában a biodegradációhoz kezelő és manipulációs terek kialakítása megtörtént. A vízteleníteni, elszállítani és kezelni szükséges iszap kitermelése, kazettákba helyezése folyamatos.

A biodegradációs kezelés 2023 áprilisában a baktériumkultúra és egyéb adalékanyagok iszapba történő bekeverésével megkezdődött. A beavatkozás során környezeti monitoring üzemel, melyről negyedévente a beruházó adatot szolgáltat a hatóságoknak. A legszennyezettebb, veszélyes hulladékként kezelendő iszap kiszállítása a munkaterületről szintén elindult és folyamatos.

Milyen szempontokat kell figyelembe venni egy ilyen léptékű beruházás tervezésekor?

Elsősorban műszaki, gazdasági szempontok figyelembevétele szükséges. A kármentesítési beruházás során a tervezők a beavatkozási módszer kiválasztása érdekében változatelemzéseket végeztek. Az alkalmazandó technológia kiválasztásakor nagyon fontos további vizsgálandó paraméter volt az iszapkezelő-terület lakóövezethez mért távolsága, valamint – a projektek megvalósítására rendelkezésre álló kevesebb idő miatt – a biodegradációs kezelési fajták időigényének meghatározása.

A környezetvédelmi szempontok hogyan érvényesülnek a munkálatok során?

A projektek engedélyezése során a környezetvédelmi és természetvédelmi előírásokra vonatkozóan az engedélyes tervekben külön tervfejezet készül, melyet a kormányhivatal illetékes hatóságai bírálnak el. A projektek rendelkeznek környezetvédelmi engedéllyel, a kármentesítésre vonatkozóan a környezetvédelmi hatóság hatáskörébe tartozó mindennemű jogosítvánnyal. A projekt megvalósításához a beavatkozási terv részeként komplex monitoring terv készült, mely vizsgálatairól és azok eredményeiről negyedéves jelentést kell benyújtani a környezetvédelmi hatósághoz.

Milyen lesz a holtág környezeti állapota a projekt után?

A holtág elsődleges funkciója a belvíz tározása és levezetése. Ehhez mérten a kármentesítési beruházás tekintetében hidraulika méretezés útján határozták meg azt a medermorfológiát, mely ezeket a műszaki elvárásokat és a későbbi üzemelési feltételeket ki tudja elégíteni. A vízépítési beruházás során, mely a Fehér-partot érinti, a meder vonulat gyakorlatilag nem változik. A helyi lakosság és civil szervezetek által már elindult a kezdeményezés a holtág partjának további rekreációs hasznosítási lehetőségének megtalálására vonatkozóan.

fotók: ATIVIZIG