ABB: a következő tíz évben a robotok és az automatizálás határozza meg a foglalkoztatás jövőjét

Az oktatásban dolgozó szakemberek 80 százaléka a szerint a következő tíz évben a robotok és az automatizálás fogja meghatározni a foglalkoztatás jövőjét. Jelenleg csak minden negyedik oktatási intézmény használ robotokat a tanítási programjában, annak ellenére, hogy az ellátási lánc változása miatt az amerikai és európai vállalatok 70 százaléka a következő három évben robotikai- és automatizálási beruházásokat tervez.

Az ABB globális oktatási programja – amelynek keretében évente több mint 30 000 diákot képez, több mint 100 egyetemen – új robotikai- és automatizálási képzési létesítmények megnyitásával bővül.

Az ABB globális felmérése szerint az amerikai és európai vállalatok a globális kihívásokkal szembeni ellenálló képesség növelése érdekében egyre inkább úgy döntenek, hogy a tevékenységeiket inkább visszatelepítik az anyaországba (re-shoring), vagy valamelyik közeli régióba (near-shoring) – ugyanakkor az oktatásban jelentős hiányosságok mutatkoznak az e stratégiák sikeréhez szükséges készségek terén.   

„A világ folyamatosan fejlődik – a vállalatok átalakítják a meglévő struktúrákat, és új technológiákat alkalmaznak, hogy jövőállóvá tegyék működésüket a különböző kihívásokkal és bizonytalanságokkal szemben, és ebben a robotokra alapozott automatizálás kulcsszerepet játszik” – mondta Sami Atiya, az ABB Robotika és Gyártásautomatizálás üzletágának vezetője. „Jelentős beruházásokra van szükség az élethosszig tartó tanulásba, hogy felkészítsük a meglévő és a jövőbeli munkaerőt arra, hogy a robotika és az automatizálás korában boldogulni tudjon, ami nem csak azért fontos, hogy felkészüljünk a most tapasztalható, széles körű változásokra, hanem azért is, hogy a jövőben prosperáló társadalmakat hozzunk létre.”

Az ABB 2022-es, amerikai és európai vállalatvezetők körében végzett felmérése az mutatja, hogy az európai vállalatok 74 százaléka és az amerikaiak 70 százaléka tervezi, hogy a munkaerőhiányra, a fenntarthatóbb globális piaci jelenlét szükségességére és a globális bizonytalanságra reagálva haza, vagy egy közeli régióba telepíti vissza tevékenységeit, hogy ezáltal növelje ellátási láncának rugalmasságát.

A megkérdezett vállalkozások többsége az automatizálást tekinti e váltás elősegítőjének: az európai vállalkozások 75 százaléka és az amerikaiak 62 százaléka tervez robotikába és automatizálásba történő beruházást a következő három évben, hogy megkönnyítse a tevékenységében ezt a váltást.

Az ABB 2022-es globális oktatási felmérése szerint, az automatizálás iránti érdeklődés ellenére, jelentős hiányosságok mutatkoznak az oktatás és a képzés terén, ahol megszerezhetők azon készségek, amelyek szükségesek a jövő egyre inkább összekapcsolt és automatizált munkahelyein való munkavégzéshez. A megkérdezett globális oktatási szakemberek 80 százaléka úgy véli, hogy a robotika és az automatizálás fogja alakítani a foglalkoztatás jövőjét a következő tíz évben, miközben jelenleg csak minden negyedik oktatási intézmény alkalmaz robotokat az oktatási programjaiban.

Az ABB felmérése rávilágít, hogy égetően nagy szükség van a robotikai és az automatizálási ismeretek oktatásának fejlesztésére.

Borítókép: Pixabay/6Simon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Oldal Tetejére