„A fakitermelés korlátozásait szinten mindenben felpuhító kormányrendelet nem oldja meg a magyar gazdaság idei energiaéhségét, mert tűzifát hatékonyan épelméjű ember nem használ fel nedvesen, csak másfél évnyi szárítás után” – írja Facebook-posztjában Budapest főtájépítésze.

Bardóczi Sándor szerint nem oldja meg a lakossági tűzifahiányt, mert ahogy bányászokból, úgy képzett fakitermelőkből is sok éve nagy hiány van.

Helyette azonban elkótyavetyéli a családi ezüstöt, a legfontosabb állami erdők sorsát pecsételi meg egy újabb privatizációs hullámmal. A megújulókra való átállást, a természetes élőhelyek védelmét, az erdőmegújítást egyszerre nullázza le, azokat a lassan de biztosan elért hazai eredményeket teszi zárójelbe, amelyek a talajvédelem, erózióvédelem, erdőszerkezet javítás, erdőökológia érdekében a kímélőbb gazdálkodást, az örökerdőket tűzték ki célnak.

A rendelet a szén-dioxid kibocsátást ösztönzi egy olyan korban, amikor a zéró emisszió van feltűzve a zászlóra. Minden válság kínál kiutat. Az egyik út itt az energiakorszerűsítés, a megújulók térnyerése, ezek állami ösztönzése a korlátozások és a büntetőadók helyett. A másik út pedig a visszafejlődés. Arrafelé nincs jövő, csak a jövő felélése.

„Ez a rendelet visszafejleszt, nem előre. Érthetetlen, minden ízében káros, vállalhatatlan intézkedés, a korszerű erdőtörvényünk megcsúfolása, amely a nagy múltú, patinás szakma, a felelős erdőmérnökök megszólalásáért kiált, akik a hazai természetvédelem úttörői is voltak” – zárja posztját a szakember.

Borítókép: Bardóczi Sándor