Egyablakos zöld tanácsadás az I. kerületben

„Tudok olyan budapesti kerületről, ahol minden évben hirdetnek energetikai korszerűsítésről szóló pályázatot, és sosem fogy el a keret, mert az emberek nem tudnak róla” – nyilatkozta Schum Gergely, az Energiaklub és a RenoHUb projektvezetője annak kapcsán, hogy az I. kerületben egyablakos zöld tanácsadó iroda nyílt.

A szakember hozzátette, léteznek ugyanakkor önkormányzati pályázatok, mint az I. kerületi is.

Ezek általában uniós forrásból finanszírozottak, és célzottan energetikai korszerűsítésre szólnak, de egyrészt lokálisak, másrészt nem nagy volumenűek – de nyilván ez is több mint a semmi.

A projektvezető kiemelte, ha valaki belevágna egy ilyen energiahatékonyság-növelő felújításba, érdemes felkeresnie a RenoHUb projekt szakembereit valamelyik RenoPont irodában – ilyen nyílt nemrég a budapesti I. kerületben.

A projektben a Nyugat-Európában már tucatszámra létező egyablakos tanácsadó hálózatok mintáját követik, azzal a céllal, hogy kiküszöböljék mindazokat a problémákat, amelyekkel egy felújítónak szembe kell néznie. „Itt nem a pénzre gondolok, hanem minden másra. A felmérésekből kiderült, hogy ugyan a pénz nagyon fontos motiváció a felújítások megkezdéséhez, viszont emellett a szakember, illetve a műszaki megoldások közötti választás bizonytalanságai, az engedélyeztetések működése igencsak riasztó hatású” – mondta Schum Gergely.

Erre jött létre ez az egyablakos tanácsadói modell, ezt akarják Magyarországon adaptálni, úgy, hogy egy tanácsadóiroda-hálózaton keresztül jogi, pénzügyi, műszaki, energetikai ismeretanyagot összeszedve, rendszerezve bocsátanak az ügyfelek rendelkezésére.

Attól a pillanattól kezdve, hogy kipattan a felújítás ötlete az ügyfél fejéből, egészen a kivitelezés befejezéséig segítenek akár szakmai tanácsadással, energetikai felméréssel, különböző műszaki kérdések megoldásával, megbízott kivitelezők ajánlásával. Nagy előny, hogy a RenoHUB szakértői ismerik a pályázatokat és a jogszabályokat is.

Az első szintű tanácsadás ingyenes, és azt kell megfizetni, amikor már be kell vonni valamilyen külső szakembert. A szakértő kezekben azonban a kivitelezés költségei végül biztosan alacsonyabbak lesznek, mert segítenek abban, hogy maga a felújítás jól tervezett legyen, és hogy a kivitelezőket tendereztetés után válasszák ki – elkerülve ezzel a felesleges köröket, a nem megfelelő műszaki megoldásokat és a kókler kivitelezők kártékony tevékenységét.

Oldal Tetejére