Idén januárban az Amazonas-medence ötször akkora területéről tűnt el az erdő, mint tavaly, konkrétan 430 négyzetkilométernyi erdőt vágtak ki, ami az erdőirtás műholdas mérésének 2015-ös kezdete óta messze a legmagasabb januári adat.

Az Amazonas-medencében elsősorban faanyagért vágják a fákat, valamint azért, hogy növénytermesztésre és állattartásra alkalmas területet nyerjenek. A brazil Greenpeace a januári erőirtási adatok nyilvánosságra hozatala után újra kérte a legnagyobb amerikai és európai élelmiszerláncokat, hogy ne forgalmazzanak olyan termékeket, melyek előállítása erőirtással jár – írja a 444.hu a BBC-re hivatkozva.

Januárban, az esős időjárás miatt általában csak kevés fát szoktak kivágni, ezért okozott meglepetést a mostani adat. Az utóbbi években azonban sajnos egyre kevesebb eső esik a térségben, ami alapjaiban veszélyezteti az esőerdő fennmaradását.

Tanulmányok szerint az erdőirtás közvetlenül hozzájárul az erdei klíma megváltozásához és a csapadékmennyiség csökkenéséhez, hiszen ahhoz, hogy az esőerdő belsejébe is sok eső jusson, elengedhetetlenül fontos, hogy az óceántól szinte végig egybefüggő erdőtakaró borítsa az Amazonas-medencét. Ha ez a takaró sérül, csökken a párologtatás, és lényegesen kevesebb csapadék jut be a kontinens belsejébe, ami még sebezhetőbbé teszi az ökoszisztémát.

Borítókép: Pixabay/rosinakaiser