Az elmúlt hetekben csaknem valamennyi sajtóorgánum beszámolt a Tura határában történt, soha nem látott méretű ragadozómadár- mérgezésről, melynek immár a laboreredményei is megvannak. A Pest megyei település környezetében e sorok írásáig 114 mérgezett állat és 132 mérgezett csalétek került elő, a természetvédelmi kár meghaladja a hat és fél millió forintot. Bizonyára sokan úgy vélik, hogy ez a jelenség a Nyugat-magyarországi régióban ismeretlen, sajnos azonban ez nem így van. 2020-ban mind a 10 nemzeti park igazgatóság működési területén fordult elő hasonló eset, illetve Ausztria keleti részén is rendszeresek a mérgezéses ügyek – írja a Berek.hu.


2020. március 19-én elpusztult rétisast találtak Hosszúperesztegen az erdőben. Az illetékes természetvédelmi őr azonnal a helyszínre sietett és a kiérkező rendőr kollégákkal rögzítették a nyomokat. A maradvány állapota, illetve a körülmények alapján felmerült a mérgezés gyanúja. Ezért a tetemet toxikológiai vizsgálatra küldték, amely egyértelműen megállapította, hogy a fokozott természetvédelmi oltalom alatt álló madár karbofurán mérgezés miatt pusztult el.

A karbofurán tartalmú növényvédő szerek egészen kis dózisban is különösen mérgezők a gerinces állatokra. 2008 óta tilos a forgalmazásuk, felhasználásuk, tartásuk az Európai Unió területén. Az emberre is halálosan veszélyes szer szándékos mérgezésre történő felhasználása védett madarak ezreinek pusztulását okozta az elmúlt években Európa szerte.

Fentiek alapján feljelentést tettek az Őrségi Nemzeti Park illetékesei ismeretlen tettes ellen, a rendőrségi vizsgálat viszont nem vezetett eredményre. A településen már nem ez az első eset, amikor mérgezés miatt kellett eljárást indítaniuk. Sajnos a 2010-ben és 2013-ban indult vizsgálatok is eredménytelenek voltak.

Borítókép: Pixabay/ Bond111