Szijjártó Péter külügyminiszter  július 28-án, szerdán késő délután tette közzé a Facebook-oldalán, hogy a Liszt Ferenc repülőtérről Ulánbátorba utazik. A látogatás célja az volt, hogy átadja Magyarország 33 lélegeztetőgépből álló adományát a mongol vezetésnek – írja a 24.hu.

A Facebookon közzétett fényképek és a repülési adatok alapján egyértelmű, hogy Szijjártó szerdán 17 óra 30 körül a Magyar Honvédség új csapatszállító repülőgépével indult Mongóliába. A 605-ös lajstromjelű Airbus A319-es akár 144 utas befogadására is alkalmas, hatótávja azonban nem elég nagy ahhoz, hogy leszállás nélkül repüljön Ulánbátorig, ezért a gépnek Oroszországban, Tatárföldön meg kellett szakítania a több mint hatezer kilométeres útját. Mongóliában a lélegeztető-készülékek átadására 29-én, csütörtökön került sor. Ekkorra odaérkezett Budapestről a magyar kormány új szállító gépe is. Az Airbus A330-200F szélestörzsű repülőt a koronavírus-járvány idején szerezték be 17 milliárd forintért a Qatar Airways flottájából, majd a Wizz Airrel kötöttek megállapodást a közös üzemeltetésről.

Az ulánbátori külügyminiszteri találkozó és egy másik protokollesemény után Szijjártó visszaindult Budapestre, csakhogy úgy tudjuk – valószínűleg az Airbus személyzete számára előírt kötelező pihenési idő miatt – a gépe nem szállhatott fel ilyen gyorsan.

A problémát azzal oldották meg, hogy a HM 607-es lajstromú Dassault Falcon gépe is Ulánbátorba repült, mégpedig fél nappal a Szijjártót szállító Airbus előtt. A Flightware.com adatai szerint a kisebb Falcon köztes leszállás nélkül 29-én csütörtökön 17 óra 30 körül landolt Ferihegyen. Az Airbus viszont egy újabb kazanyi tankolás után csak pénteken hajnali fél ötkor ért vissza Magyarországra, és nem is Budapesten, hanem Kecskeméten szállt le. Addigra a harmadik repülő, a teherszállító Airbus is a magyar fővárosban volt már.

Szijjártó, aki így minden bizonnyal a Falconnal tért haza, fél napot spórolt magának a váltott repülőkkel, és Facebook-oldala tanúsága szerint már pénteken kora délelőtt a külügyminisztériumban tartózkodott. Először a bencés rend két vezetőjével találkozott, majd a Nemzetközi Automobil Szövetség elnökét, Jean Todtot fogadta. Aznap délután ő jelentette be, hogy a kormány tervei szerint 2025-re ismét lesz magyar űrhajós.

Indulás Ulánbátorba🛫Sok cuccot nem kell vinnünk, a repülés alatt elveszítjük az éjszakát, reggelre érkezünk és a tárgyalások után indulás vissza!Nagyjából 24 óra múlva újra itt 🔃

Közzétette: Szijjártó Péter – 2021. július 28., szerda

Borítókép: Pixabay/ Tama66