Csökken az oltási kedv Magyarországon, ami veszélyezteti a nyájimmunitás kialakulását, a koronavírusjárvány hatékony megfékezését, és fokozza a mutációk kialakulásának lehetőségét az Euronews összeállítása szerint.

Hazánkban a teljes lakosság alig több mint fele (54%) kapta meg a koronavírus elleni védőoltást a portál szerint, és hamarosan mindenkit beoltanak, aki kéri az oltást, így szakemberek attól tartanak, hogy elértük az „oltási plafont”. Ha ez 70 százalék alatt marad, akkor veszélybe kerülhet a nyájimmunitás kialakulása, az eddigi nemzetközi publikációk szerint ekkora átoltottság lenne szükséges hozzá.

Az eddigi mutánsoknál fertőzőképesebb indiai variáns már Magyarországon is jelen van.

Az eddigi nemzetközi tapasztalatok szerint a védőoltás hatékony az indiai mutánssal szemben is, így az oltás fékezi a terjedését és megelőzi, hogy az egészségügyi intézményekben ismét megnövekedjen az ellátandó covidos esetek száma.

Valamennyi vakcinára igaz, hogy megvédik a beoltottakat a súlyos tünetek kialakulásától és a halálos lefolyás kockázatától. A családok tehát biztonságban tudhatják beoltott szeretteiket.

Az egészségügyben a Covidon kívüli összes ellátás javulni kezdhet, ha a járványt sikerül teljesen megfékezni, hiszen a koronavírusos esetek akkor már nem foglalnak le túlzó mértékben kapacitást. Ehhez azonban szükséges a társadalom átoltottsága.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában arról beszélt, Magyarországon nagy valószínűséggel közel vagyunk a nyájimmunitás eléréséhez vagy már el is értük.

Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila