Felszállhatott az első olyan hosszútávú járatot teljesítő repülőgép, amelybe fenntartható forrásból származó, francia gyártású kerozint is töltöttek. Az AF 342-es járat Párizs – Charles de Gaulle 2E termináljáról indult el és Montrealba közlekedett.

A fenntartható üzemanyagok tárolásához, felhasználásához, vagy elosztásához sem a jelenleg használt infrastruktúrán, sem a repülőgépek hajtóművein nem kell módosításokat végrehajtani. A fokozatos, globális bevezetéssel az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljaival megegyezően jelentősen csökkenhet a légiközlekedés szén-dioxid-kibocsátása – írja a Napi.hu.

A járat teljesítéséhez használt üzemanyag körforgásos gazdaságból származó hulladékból és maradékokból készült: a Total használt sütőolajból állította elő az adalékanyagot a dél-franciaországi La Mède-ben, illetve a Le Havre mellett található Oudalle-ban lévő finomítójában. A folyamat során szűz, növényi alapú olajokat nem használtak. A repülőgép üzemanyagtartályába töltött hagyományos kerozinhoz 16 százalékban kevertek alternatív tüzelőanyagot, ezzel 20 tonnával csökkent a járat teljesítése során kibocsátott szén-dioxid mennyisége.

A francia törvények értelmében 2022-től az országból induló járatoknak 2022-től legalább 1 százalékban fenntartható forrásból származó kerozint kell használnia, az arány 2025-re 2, 2030-ra pedig 5 százalékra emelkedhet az uniós előírásokkal összhangban.

Az Airbus a mostani járat mellett több olyan tesztet is végez, amelynek célja, hogy a légitársaság 100 százalékban fenntartható üzemanyaggal használják a repülőgépeket. A gyártó a telephelyein már kiépítette az újratöltéshez szükséges infrastruktúrát, így a tesztrepülésekhez, és az újonnan átadott gépek hazarepüléséhez is használhatják a fenntartható kerozint.

A borítókép illusztráció: Pixabay/ ThePixelman