Nem túlzás azt állítani, hogy a február történelmi hónap lesz az űrkutatásban, hiszen néhány napos különbséggel nem kevesebb, mint három űreszköz fogja elérni a vörös bolygót, ezek közül kettő olyan országé, akik most először jutnak el a Marsra – írja a Rakéta.hu.

A történelmi pillanat egy kicsit még történelmibb lehetett volna, de a koronavírus-járvány miatt az Európai Űrügynökségnek végül nem sikerült időben elkészülnie az ExoMars 2020-misszióhoz készített Rosalind Franklin marsjáróval, így azt csak a nagyjából két év múlva esedékes következő indítási ablakban indíthatják útnak.

A vörös bolygó környékén viszont így is elég nagy lesz a tolongás: a NASA Mars 2020-missziója a tervek szerint február 18-án éri el a Marsot, nagyjából egy héttel azután, hogy az Egyesült Arab Emirátusok és Kína űrszondája pályára áll a bolygó körül.

A kínai marsjáró a tervek szerint az Utopia Planitián fog majd leszállni, ami a Naprendszer legnagyobb meteorkráterében, a mintegy 3300 kilométer átmérőjű Utopiában található sík terület. A marsjáró céljaival kapcsolatban a kínai űrügynökség elég szűkszavú volt, így egyelőre csak annyit tudni, hogy a küldetés célja a bolygó tanulmányozása.

Borítókép: Pixabay/BrunoAlbino