Fenyőjáratok viszik a fákat a hulladékhasznosító erőműbe, velük tartottunk a kameránkkal. Avagy a begyűjtéstől az otthon melegéig.

A kidobott karácsonyfák szomorú látványánál szinte csak azt rosszabb végignézni, ahogyan bedobálják őket a kukásautókba. Annál pedig még inkább lélekrombolónak tűnhet, amikor deralják őket a hulladékégetőben, még zölden pompázó lombjukkal, szinte összes tűlevelükkel együtt. De nem azért jártunk téli sötétségben, kora reggel a Rózsák terén, majd néhány óra múlva, immár csillogó napsütésben a rákospalotai égetőműben, hogy elkapjon minket a téli depresszió. Éppen ellenkezőleg.

Aki karácsonykor még nem az egyre népszerűbb kölcsönfenyőkre szavazott, hanem az egyszer használatosakra, január 6. – vagyis a vízkereszt, a napkeleti bölcsek látogatása – után teszi ki a hagyományok szerint a fáját az utcára. Hogy mennyivel utána, az más kérdés: mint a Fővárosi Közterület-fenntartó szakembereitől megtudtuk, még nyáron is találnak időnként kidobott fenyőt. A környezettudatosság felé vezető úton lévők pedig immár nem az utcára, hanem a közterületfenntartó gyűjtőhelyeire viszik a fákat, a hatékony begyűjtést elősegítve. Aztán megindulnak a fenyőjáratok, mint videónkból is kiderül.

Az úticél Rákospalota, a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű, amely Magyarország egyetlen olyan erőműve, amely a hulladékot égetéssel hasznosítja.

Fenyők százezrei így lakások tízezrei számára biztosítanak fűtést. Ezzel a tudattal mér egészen máshogy figyelhetjük a látványos felvételeket. Közben azt is a lelkünkre kötötték: otthon eszünkbe se jusson a fenyőt a kályhába tenni, a gyantatartalma ugyanis rendkívüli veszélyforrást jelent a kéményekben.

Kiemelt kép: Cseh Tamás