Orbán Viktor szombaton a Facebook-oldalán jelentette be az új gazdaságvédelmi akciótervet, aminek legfontosabb pontja, hogy a kis-és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január elsejétől a felére csökkentik, ezzel nyilvánvalóan nehéz helyzetbe hozva az önkormányzatokat.

COVID 2/39. Újabb intézkedések a családok és a vállalkozások védelme érdekében. Hamarosan // Further measures to protect families and businesses. Coming soon!

Közzétette: Orbán Viktor – 2020. december 19., szombat

 „Nekünk minden élet és minden munkahely számít” – mondta a miniszterelnök, ezek után felsorolt négy pontot, ami kiegészíti az eddigi akciótervet.

A négy pont

  1. A kis-és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január elsejétől a felére csökkentik. A 25 ezer fő alatti települések a kormánytól támogatást kapnak, a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét pedig egyenként tekintik át, ígérte Orbán.
  2. A családok és a vállalkozások hitelvisszafizetési moratóriumát változatlan formában fél évvel, július 1-ig meghosszabbítják . Csak annak kell intézkednie, aki ennek ellenére is törleszteni akar.
  3. A járványügyi intézkedések miatt ideiglenes bezárásra kényszerült vállalkozásokat a kormány decemberben és januárban is a bérköltség kétharmadának elengedésével, átvállalásával támogatja. A járulékfizetés elengedését és a bértámogatást a vendéglátóhelyek, a szállodák, az idegenforgalom mellett kiterjesztik a szünetelni kényszerülő magántulajdonú buszos vállalkozásokra is.
  4. A gyereket nevelő és gyereket váró családokat hatmillió forintig kedvezményes, maximum háromszázalékos kamatozású lakásfelújítási hitellel segítik. Ebből hárommillió forint vissza nem térítendő támogatás, és automatikusan csökkenti a hitel összegét.

Kijelentette, „a vírus támadásával szemben az orvosaink, az ápolóink és a kórházaink jól állják a sarat, a kormány a védekezéshez szükséges minden eszközt biztosít a számukra.”

Karácsony: Ennyi volt

Hát akkor ez kész, ennyi volt. Orbán Viktor ma bejelentette a magyar önkormányzatiság kivégzését. Az…

Közzétette: Karácsony Gergely – 2020. december 19., szombat

„Hát akkor ez kész, ennyi volt.

Orbán Viktor ma bejelentette a magyar önkormányzatiság kivégzését.

Az iparűzési adó harminc évig volt az önkormányzatok által végzett közszolgáltatások legfontosabb alapja. A megfelezése nem kezeli, hanem mélyíti a válságot. A vállalkozásoknak ez nem jelent érdemi segítséget, hiszen az adó mértéke meglehetősen alacsony és egyébként is bevétel alapján kell fizetni: aki bajban van, eleve kevesebbet fizet.

Ennek a miniszterelnöki bejelentésnek semmi köze a gazdasági válság kezeléséhez, ennek a cinikus hatalmi politizáláshoz van köze csak.

Az egyébként is a tönk szélén álló önkormányzatok számára viszont a mai bejelentés maga a kivégzés. Sok települést küld padlóra, taszít kilátástalan helyzetbe, veszélyezteti a közszolgáltatások ellátását. A veszteségben osztozik Budapest is, a Fővárosi Önkormányzat számára ez nagyjából egy Lánchíd árának elvételét jelenti, akkora kiesést, amennyiből a közvilágítást, a köztisztaságot és a zöldfelületek fenntartását fizetjük. Blabláznak valamit a kompenzálásról. Tudjuk mit akarnak: amelyik városvezető befogja a száját, az talán túlél, de már nem a helyi polgárok akaratát képviselő önkormányzat lesz, csupán a kormány vazallusa. Mi nem leszünk azok!

Ennek a felelőtlen kormánypolitikának a társadalmi, gazdasági és politikai következményei beláthatatlanok. Az önkormányzatok összefogása, közös fellépése, a választóink bevonása ebbe a küzdelembe elkerülhetetlen. Mert a városok kifosztása nem kormányzás!” – ezt Karácsony Gergely, Budapest főpolgármester írta ki a Facebook-oldalára.

(Borítókép: European People’s Party/Wikimédia)