Franciaországban folytatódik a koronavírus-járvány miatti korlátozások fokozatos feloldása, de az eredetileg tervezettnél lassabban, miután a napi esetszám egy hete stagnál.

„A járványhelyzet sokat javult az elmúlt hetekben, de a javulás néhány napja megtorpant, így a csatát még nem nyertük meg” – mondta csütörtök esti sajtótájékoztatóján a miniszterelnök a Turizmus.com alapján.

Jean Castex megerősítette, hogy jövő kedden véget ér az október 30-án életbe lépett általános karantén, s az indok nélküli lakhely elhagyási tilalmat éjszakai kijárási tilalom váltja fel, de az eredetileg tervezett helyett nem este 9 óra és reggel 7 óra, hanem este 8 óra és reggel 6 óra között.

December 24-én, a karácsonyra tekintettel semmilyen korlátozás nem lesz, szilveszterkor azonban este 8 órától tilos az utcán tartózkodni, miután a miniszterelnök szerint december 31. „a járvány megugrásának minden összetevőjét fokozottan tartalmazza”.

A francia belügyminisztérium jelezte: szilveszter éjjel több mint 100 ezer rendőr és csendőr lesz az utcákon a kijárási tilalom betartatására.

A tervezettel ellentétben a kulturális intézmények (színházak, mozik, múzeumok) nem kedden, hanem leghamarabb három hét múlva nyithatnak ki.

Kiemelt kép: Wikipedia Commons