Brit tudósok figyelmeztetnek: az ünnepi szezon miatt megvásárolt, télapós, szarvasos pulóverek megtolják az év végi környezetszennyezést. Csak idén 12 milliót szállítanak Nagy-Britanniában a boltokba, pedig már most is 65 millió van a britek szekrényeiben, írja az Index a Guardian alapján.

A legtöbb pulcsit ráadásul csak néhány alkalommal veszik fel a tulajdonosaik, a 35 évnél fiatalabb britek harmada csak egyetlen alkalommal.

Ráadásul ezek többsége rossz minőségű, mert a gyártók is azzal számolnak, hogy nem fogják rendszeresen hordani őket. Hiszen ki akarná márciusban vagy szeptemberben magán viselni Rudolfot, a rénszarvast?

Az új kutatás szerint a felesleges fogyasztáson túl az is probléma, hogy mellett kimutatta, hogy a legtöbb új pulóver műanyagot tartalmaz. Az idén 11 üzlet kínálatát vizsgálták, 108 ruhadarabot, és ebben azt találták, hogy a pulcsik 95 százaléka a részben vagy egészben műszálakból készült.

Ezek az ünnepi ruhák a fast fashion legrosszabb példájává váltak, amely a környezetre is rendkívül káros, amellett, hogy többnyire rossz munkakörülmények foglalkoztatott harmadik világbeli munkások készítik ezeket, alacsony bérért.

Borítókép: Pixabay/weband