A világkereskedelem napjainkra hihetetlenül kiterjedt és felgyorsult. Az év minden percében repülők, vasúti szerelvények és óriás tengerjáró hajók szállítják az árut a világ legkülönbözőbb pontjaira. A globális áruforgalomnak a nyilvánvaló előnyei mellett bőven vannak mellékhatásai is, például az idegenhonos növénykárosítók behurcolása, terjesztése – írja a Magyarmezőgazdaság.hu.

Nagy valószínűséggel az észak-amerikai származású tölgy-csipkéspoloska a magyar erdőkben valaha megjelent legnagyobb jelentőségű idegenhonos, inváziós rovar, bár európai pályafutásának még csak az elején tart.

A kártevőt a kontinensünkön először 2000-ben Észak-Olaszországban észlelték, oda valószínűleg élő növényszállítmánnyal juthatott be. Ma már 19 országban azonosították. Nagyobb távolságokra történő terjedését elősegíti a közúti és vasúti forgalom. Jellegzetes autóstoppos rovar, először általában a forgalmas utak mentén, például autópályák pihenőhelyein jelenik meg, majd onnan beszivárog a környező erdőterületekre. Magyarországon először 2013-ban, a Szarvasi Arborétumban találtuk meg, 2019 őszére pedig már az összes megyében jelen volt – az ország délkeleti felében, illetve a Dél-Dunántúlon, szinte mindenütt tömegesen. Akkor már több mint 100 ezer hektáron észlelték erős fertőzését.

Borítókép: Puszpángmoly Nagy Sándor fotója