A nyércekben mutálódott koronavírust már nemcsak nyércekben, hanem egyre több emberben is kimutatták, már hét országban is megtalálták emberekben a vírus ezen változatát – írja a Guardianra hivatkozva a 444.hu.

Dániából, Hollandiából, Dél-Afrikából, Svájcból, a Feröer-szigetekről, Oroszországból és az Egyesült Államokból is jelentettek nyércekben mutálódott koronavírusos eseteket.


Az, hogy a nyércek képesek embert fertőzni a koronavírussal, már a járvány kezdetén, tavasszal kiderült, a nyáron Hollandiában és Spanyolországban kezdték el emiatt leölni a bundájuk miatt farmokon tenyésztett állatokat. Majd novemberben Dániában is erre adott utasítást – törvényes rendelkezések nélkül – Mogens Jensen dán élelmiszerügyi és mezőgazdaságért felelős miniszter, aki aztán emiatt be is adta lemondását. Kedden Lengyelországban is elkezdték a nyércek tesztelését, hogy kiderítsék, szükséges-e az állatok tömeges leölése.
 
A probléma most az, hogy a vírus nyércekben mutálódott új változata ellen nagy valószínűséggel a készülőben lévő védőoltások is hatástalanok.

Borítókép: Pixabay/toadienaulls