Három napja folyamatosan csökken Németországban az új koronavírus-fertőződések száma az egy héttel korábbihoz képest a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) szerdai adatai szerint.

Az utóbbi 24 órában 17 561 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-COv-2) a távirati iroda szerint. Ez csaknem ezer esettel kevesebb az RKI előző szerdai jelentésében szereplő 18 487-nél. Heti összevetésben kedden és hétfőn is csökkenést jegyeztek fel. Az új esetekkel együtt 833 307 igazolt fertőződést tartanak számon Németországban.

Ugyancsak a járványhullám enyhülését jelzi, hogy az RKI számításai szerint az utóbbi napokban 1 alá csökkent a vírus úgynevezett reprodukciós aránya (R), amely október végén még 1,10 körül állt.

    
 Amikor ez az érték tartósan 1 alatt van, a járvány alábbhagy, a vírus visszaszorul és előbb-utóbb eltűnik. Amikor az érték 1 felett van, a járvány egyre inkább terjed, mert minden fertőzött átadja a vírust legalább egy embernek. Az intézet legutóbbi, keddi kimutatása alapján a reprodukciós ráta értéke 0,97, vagyis minden száz fertőzött átlagosan 97 embernek adja át a kórokozót.  

Ugyanakkor a vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma egyre csak emelkedik. Keddről szerdára 305 esetet jegyeztek fel, ez minden korábbinál nagyobb szám. Így már tizenháromezernél is több – 13 119 – halálos áldozatot szedett a járvány. A Covid-19 miatt intenzív ellátásra szorulók száma az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) keddi összesítése szerint egy nap alatt 81-gyel nőtt, 3517-re. Nagyjából minden második beteg – 2010 ember – gépi lélegeztetésre szorul. A DIVI kimutatása szerint országszerte 28 337 intenzív ellátási ágyat üzemeltetnek, ezek közül 6519 ágy szabad.

Kiemelt kép: iXimus/Pixabay