Mint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Facebook-bejegyzésében olvasható: többen találgatni kezdték, hogy miért ilyen magas még a tatai Öreg-tó vízszintje?

Az MME közleményben válaszolt minden gyakori kérdésre.

Kik és melyik időszakban használják az Öreg-tavat?

A tavon három nagy érdekcsoport rengeteg szereplője van jelen. Az Öreg-tavat az év nagy részében a nyári üzemvízszinten tartják. Ekkora a vízisportok kedvelői és az egyéb turisztikai ágazatok használják az Öreg-tavat. Ősszel és télen a halászati és a természetvédelmi szerepkör a meghatározó, e két érdekcsoportnak részben hasonló, részben pedig eltérő igényei vannak. Folyamatos kommunikáció és egyeztetés zajlik a halászati, a természetvédelmi és vízügyi szakemberek között, hogy a lehető legkisebb sérelemmel legyenek kezelhetők az eltérő vízszint-igények. Nem titkoljuk, hogy az érkező vadludak vonulási intenzitásához igazodó optimális vízszint biztosítása (tehát a nemzetközi természetvédelmi egyezmény betartása) és a tó lehalászásával összefüggő minél alacsonyabb vízállás elérése néhány esetben vitákat gerjeszt.

Most akkor magas vagy ideális a vízszint az Öreg-tóban?

Jelenleg üzemterv szerint megy a leengedés. Naponta 6-8 cm-es apasztással csökkentik a tó vízszintjét. Ennél intenzívebb apasztást az alvízi rendszerek nem tudnának levezetni károsodás nélkül. Az októberi és novemberi sok esőzés miatt mintegy 8-10 napos késés tapasztalható. A vadludak a térségben vannak és napról napra növekszik a számuk. Jelenleg a Tata környéki egyéb tavakat használják. A tó vízszintje az interneten is nyomonkövethető a következő linkre kattintva: https://www.vizugy.hu/?mapModule=OpGrafikon…

A halászok miatt van most magasan tartva az Öreg-tó?

Nem. Néhány héttel ezelőtt volt a szokásos őszi egyeztetés a halászati kezelővel (Tatai Öreg-tó Kft.). Ekkor, ők nem fogalmaztak meg magas vízszint igényt, így a megszokott forgatókönyv érvényesül. November végéig -30 cm-en tartják a tavat a vízügyi szakaszmérnökség munkatársai, majd decemberben, egy előre egyeztett időpontban -70 – -80 cm-es mélységre apasztják. Ekkor történik meg a tó lehalászása. A néhány napos halászat után újra visszatöltik a tavat a „vadludas”, -30 cm-es szintre.

Kiemelt kép: Wikipedia Commons