Magyar fiatalok előállítottak egy, a világon egyedülálló baktériumkoktélt, amely hét hét alatt bármilyen egyszerhasználatos műanyagot képes lebontani. A felfedezés jelentőségét jól mutatja, hogy az ipari tesztelés is küszöbön áll és világhírű befektetők keresik meg a csapatot.

A Poliloop két női alapítója, Madaras Liz és Lévay Krisztina a Műszaki Egyetem gyógyszervegyész-mérnöki mesterképzésén ismerkedett meg. Vállalkozói családi hátterük miatt mindketten saját utat akartak bejárni, nem pedig beállni egy multi laborjába.

„Elkötelezett környezetvédőként egyből azt kezdtük vizsgálni, hogy szakterületünk segítségével hogyan segíthetnénk a természet védelmét. A gyorsan keletkező műanyag felhalmozódásának riasztó sebessége és mérete miatt pedig könnyen rátaláltunk az egyik legégetőbb problémakörre”

– mondja Madaras Liz.

Eddig senkinek sem sikerült biológiailag lebontani

A világban keletkező műanyaghulladéknak csupán négy-öt százalékát lehet újrahasznosítani, azt is csak drága eljárásokkal, míg a maradék a természetben vagy szemétégetőben végzi. Biológiai lebontásra eddig senki nem volt képes, azonban a két magyar felfedező egy olyan baktériumkoktélt állított elő, mely a főleg élelmiszeriparban felhasznált, gyorsan keletkező csomagolási műanyagok mindegyikét képes lebontani 6-8 hét alatt.  Ez jelenleg azért is ennyire égető probléma, mert a koronavírus következtében elképesztő gyorsasággal nőtt az egyszerhasználatos műanyagszemét mennyisége.

Madaras Liz és Lévay Krisztina. Fotó: VIP

Nincs szükség komoly költségekre a lebontásához

„A technológia különlegessége, hogy a folyamat végére a műanyagok újra természetazonos anyaggá válnak, hisz a lebontással szerves iszapot, komposztot kapunk, amit mezőgazdasági célra lehet felhasználni talajjavítóként”

– avat be Lévay Krisztina a részletekbe.

Utóbbi megoldással a Poliloop megteremt egyfajta körkörös gazdaságot, ezáltal lehetőséget biztosít a nagy FMCG, azaz gyorsan forgó fogyasztási cikkekkel foglalkozó cégek számára, hogy ugyanazt a műanyag csomagolást használják fel újra és újra. Az eljárás különlegessége az, hogy mindezt minden nagyobb költség és beruházás nélkül lehet elérni, míg a bioműanyagok lebontásához extrém körülményekre van szükség. A fosszilis eredetű műanyagot pedig nem is lehetett eddig lebontani biológiai úton, ennek ellenére mégis ezt használják legtöbben.

Ezzel szemben a Poliloop eljárása minden előzetes kémiai kezelés, feldolgozás és komolyabb tisztítás nélkül képes eltüntetni a műanyagot, ráadásul nem szabadul fel semmilyen káros anyag a folyamat során.

Üzlet a világ legnagyobb cégeivel

A Poliloop csapata számos nagyvállalattal tárgyal, most írtak alá szerződést az egyik Fortune 500-as céggel, így az ő termékeikkel fogják először élesben kipróbálni a baktériumkoktél ipari működését. Emellett a társadalmi felelősségvállalásról sem feledkeznek meg az alapítók: olyan klímaváltozással és szemétfeldolgozással foglalkozó nonprofit szervezetekkel állnak tárgyalásban, mint a Trash Mountain.

Így tűnik el a műanyag. Fotó: Poliloop

Kockázati tőkealap-kezelő egyengeti útjukat

Az akkor még egyetemistákból álló csapat projektjében a budapesti székhelyű Vespucci Partners látta meg a világmegváltó potenciált. A kockázati tőkealap-kezelő ebben a nagyon korai fázisban segített a Poliloop csapatának kijutni az egyik legelismertebb nemzetközi akcelerátor, a Techstars abu-dhabi programjába, ahol ezer startup közül kerültek be a legjobb tíz közé. A Vespucci Partners kiterjedt globális kapcsolati hálójának köszönhetően juttatja csapatait a lehető leghamarabb következő körös külföldi tőkéhez, segíti a nemzetközi partnerek elérését, vagy – ahogy a Poliloop esetében is – előkészíti őket befektetésre a világ legnevesebb akcelerátoraiban. A Vespucci Partners emellett kétmillió dollárral szállt be a Techstars befektetése mellé, a technológia felskálázását segítve.

Borítókép: PxHere