Szinte végeláthatatlannak tűnik az a munka a Heol szerint, amit a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársai végeznek a vízlépcső előtt feltorlódott hatalmas mennyiségű hulladék felszámolása érdekében.

Negyven uszálynyi szemetet termeltek már ki a legutóbbi az időszakban, több mint 3600 köbméternél tartanak, s van még munka bőven. A Tisza folyó magyarországi szakaszán egyedül a kiskörei vízlépcsőnél van lehetőség arra, hogy megállítsák ezt a hulladéktömeget.

Az alvízre és a további négyszáz kilométeres folyószakaszra így nem jut hulladék.

Mentesítik a Tisza-tavat is, hiszen mielőtt beérkezne ide az uszadék, lezárják az öblítőcsatornán azokat a zsilipeket, amelyek összekötik a Tiszát a belső medencékkel, így a zárt zsilipek miatt a hulladék nem tud oldalirányba, a Tisza-tóba folyni. A belső vízterek ezáltal nem szenvednek semmilyen károsodást.

Az elmúlt időszakban három közepes árhullám érkezett, ami azért kuriózum, mert ennek a valószínűsége csekély. Emiatt nem kellett megszüntetni a duzzasztást a kiskörei vízlépcsőnél, és sikerült megfogni három alkalommal is ezt a hatalmas mennyiségű szemetet.

Kiemelt kép: Pixabay/Sztrapacska74