Az Állatmentő Liga feltette a kérdést: lehet-e kutyát sétáltatni éjfél és hajnali öt óra közt? Továbbá lehet-e állatorvoshoz menni éjfél és hajnali öt óra között? Az alábbi hivatalos választ kapta, amit Facebook-oldalán közzétett:

Éjfél és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni. A fenti főszabálytól eltérően

a) munkavégzés céljából,

b) a munkavégzés helyére történő közlekedés céljából,

c) a munkavégzés helyéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából vagy

d) egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal

éjfél és reggel 5 óra között megengedett a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely elhagyása, illetve a közterületen történő tartózkodás.

A sétáltatás kijelenthető, hogy nem tartozik egyik kategóriába sem, így a jelen hatályos rendelkezések nem teszik lehetővé a kijárási tilalom idején.

Az állat megbetegedése ennek ellenére már másik kategóriába tartozó indok: ilyenkor a lakhely elhagyásának célja az állat életének védelme, mely sok esetben akár súlyos vagyoni kárral is fenyegető helyzet. Utóbbi esetben mindenképpen ajánlott a helyi rendőrkapitányság ügyeletével is egyeztetni még az orvoshoz való indulás előtt.

Kiemelt kép: Patera Kamilla