A vállalkozások aktivitását is gerjesztik a szélturbinák a WindEurope szélturbinás szövetség szerint, amelyet a HVG részletez. Egy új szélturbina 10 millió eurónyi gazdasági tevékenységet generál ez alapján.

A WindEurope szerint ez megoszlik a turbinákat részegységeiket előállító 248 európai vállalkozás, valamint az eszközök tervezésében, építésében, szállításában, fejlesztésében közreműködő cégek között.

A szervezet szerint, ha az összes európai kormány eleget tesz saját energia és klímavállalásainak, akkor 2030-ra megkétszerezhetik a kontinens szélenergia-kapacitásait.

Mindez Magyarországra nem vonatkozik a HVG szerint, mert mint a portál írja, a magyar kormány egyáltalán nem lát fantáziát a szélturbinákban.

A WindEurope szerint a bővüléssel 2030-ra 50 százalékkal, 450 ezerre nőhet az iparágban foglalkoztatottak száma, és a szélerőművek biztosíthatják az európai energiafogyasztás 30 százalékát, 50 milliárd euróval növelve a kontinens GDP-jét, sok esetben közvetlenül a leszakadó vidéki térségekben.

Kiemelt kép: Pixabay/Al3xanderD