A brit Anglia Ruskin University kutatói a norfolki Glaven folyóból vett, növényeket és állatokat is tartalmazó minták laboratóriumi vizsgálatai alapján azt állítják, hogy a csillámporos, glitteres sminkek többsége már 36 nap alatt visszafordíthatatlan károkat okoznak az édesvizek flórájában és faunájában – írja a Qubit.hu a BBC-re hivatkozva.

Az ARU biológusai többféle csillogó arc- és testfesték hatásait hasonlították össze. A hagyományos sminkekben a csillám alumíniumréteggel bevont polietilén-tereftalát, de a piacon jelen vannak a lebomlónak mondott anyagokkal – például regenerált cellulóz-szemcsékkel – operáló kozmetikai készítmények is. 

A Journal of Hazardous Materials folyóiratban megjelent tanulmányukban a kutatók arról számoltak be, hogy a PET és a biológiailag lebomlónak tartott alternatív csillámok más-más módon ugyan, de egyaránt negatív hatással voltak a vízi élővilág egyensúlyára.  

A brit biológusok épp azért azt javasolják az ilyen sminkek használóinak, hogy még véletlenül se vízzel mossák le magukról a csillámport, hanem a kozmetikusok által egyébként is javasolt módon, papírtörlőkkel távolítsák el magukról a festéket és szelektív hulladékként kezeljék, elejét véve annak, hogy a szennyezés eljusson az élővizekbe.

Borítókép: Pixabay/Gromovatay