Belga mérnökök megalkottak egy óriásporszívót, amellyel több millió darab, kézzel nem begyűjthető műanyaghulladékot akarnak eltávolítani egy környezetvédelmi területről Antwerpen térségében.

"Jan De Nul zet knowhow in om groeiend milieuprobleem aan te pakken" (Kanaal Z 18.09.2020)

#WeInnovate • If it doesn't exist, we create it ourselves. This vision drives us to engineer innovative and sustainable solutions for a better planet. Our in-house developed and built Nul-O-Plastic is a result of it. This cute machine started its career last weekend as a professional cleaner in the nature reserve Galgeschoor in the Port of Antwerp.• 👉🏻https://bit.ly/2ZXWfAZ •#jandenul #envisan #nuloplastic #portcleanup #forabetterplanet #wecare #werespect #sustainablesolutions Port of Antwerp #antwerp #port #kanaalz #znieuws Source: Kanaal Z – Canal Z

Közzétette: Jan De Nul Group (Official) – 2020. szeptember 21., hétfő

A holland kikötővárosnál elterülő szikes, mocsaras Galgeschoor természetvédelmi területen éveken át felgyülemlett a Scheldt folyó menti városokból és ipari üzemekből származó szemét. A kikötői hatóságok tavaly versenyt hirdettek a veszélyeztetett madárfajok által lakott térség szennyezésmentesítésére.

A győztes a Nul-o-Plastic nevű hatalmas porszívó lett, amelyet a tengeri infrastruktúrával foglalkozó Jan De Nul Group vállalat környezetvédelmi részlegének mérnökei készítettek el. A gép gumikerekei nem sérti fel a talajt és szívórendszerét is úgy tervezték, hogy ne tegyen kárt a növényekben.

Mintegy 7,5 tonna műanyagdarabkát akarnak eltávolítani vele a térségből. A szerkezet első tesztelését még ebben a hónapban befejezik. Európában jelenleg a műanyaghulladéknak csak kevesebb mint egyharmadát hasznosítják újra. A szennyezés csökkentésére az Európai Unió új szabályokat tervez azzal a céllal, hogy az összes csomagolóanyagot újrahasznosítsák, első lépésként 2021-től mindenhol betiltják az egyszerhasználatos műanyag evőeszközöket és szívószálakat. (MTI)