Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken közzétett Twitter-üzenete szerint Erkölcsi kötelességünk gondoskodni arról, hogy egyetlen gyermek se feküdjön le éhesen. Az MTI összeállítása alapján örömét fejezte ki, hogy az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) nyerte el az idei Nobel-békedíjat. Kijelentette, az Európai Unió továbbra is együttműködik az ENSZ Világélelmezési Programjával egy éhezés nélküli világ megteremtésében.

Charles Michel, az uniós tagálamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke üzenetében azt közölte, a Nobel-díj nemcsak elismeri a díjazott fáradhatatlan munkáját, hanem emlékeztet a multilaterializmus, az együttműködés fontosságára is. 

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke azt írta, az éhezés és az élelmiszerhiány elleni küzdelem most fontosabb, mint valaha.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár üzenetében azt írta, az ENSZ Világélelmezési Programjának hozzájárulása az éhezés leküzdéséhez és az élelmezésbiztonság előmozdításához biztonságosabbá teszi világot.

Berit Reiss-Andersen, a norvég Nobel-bizottság elnöke pénteken jelentette be, hogy az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) nyerte el az idei Nobel-békedíjat azon erőfeszítéseiért, amelyeket az éhínséget háborús fegyverként való felhasználása ellen tett. A díj 10 millió svéd korona (335 millió forint) pénzbeni jutalommal és egy aranyéremmel jár, amelyet december 10-én, Alfred Nobel halálának évfordulóján adnak át.

Kiemelt kép: Oxfam East Africa/Wikimedia