A 125 kilométer hosszú osztrák-magyar alpannonia gyakorlatilag ott kezdődik, ahol az országos kéktúra végződik, mára ha keletről nyugatra haladunk. A legendás kéktúrát legalábbis a nyáron ilyen irányban járta végig egyben egy magyar tinédzser, aki még ifjabb túratársával a honlapunkon részletesen mesélt az élményiről.

Ami az alpannoniát illeti: piros jellel indul hazánkból és egy 125 kilométer hosszú, gyönyörű osztrák-magyar túraút. A Szép Kilátás-blog saját élmények alapján részletesen bemutatja. Eszerint Kőszegtől az Írott-kőn, Burgenlandon és Alsó-Ausztrián át egészen a stájerföldi alpesi részekig tart.

A neve is az Alpok és a Pannon-síkság összeolvasztásából keletkezett.

Az alpannoniának két verziója van az élménybeszámoló szerint: az egyik a stájerföldi Fischbach településről indul, majd Alsó-Ausztrián és Burgenlandon át érkezik Magyarországra, Kőszegre. A másik 22 kilométerrel rövidebb: ez Semmering fölött csatlakozik be a fő útvonalba, és onnantól ugyanaz a célig.

Mint a blog kiemeli: a túrázó nem szórja szét a szemetét a szabadban, hanem hazaviszi, és kidobja a kukába. Ezért óvni kell a természetet, hadd maradjon a gyerekeinknek is belőle!

Kiemelt kép: a Teufelstein (forrás: Wikipedia Commons)