Változatos körülmények között, forró és száraz éghajlati viszonyokban is tesztelték a kutatók a T&G Global új nemesítésű almafajtáját. A Hot Climate program célja a globális az almatermelés fenntarthatóságának biztosítása változó éghajlati viszonyok között, ennek részeként valósult meg a fajta nemesítése. Ez lehetőséget biztosít az almatermesztésre olyan régiókban is, ahol ez korábban elképzelhetetlen volt, így például a csapadékhiányos Dél-Afrikában. Az új fajtából az első jelentősebb tételt az Ibériai-félszigeten ültetik el – írja a Magro.hu.

Az első forgalomba hozható fajta vörös héjú, ropogós, lédús és a “HOT84A1” nevet viseli.

Sikeresen tesztelték Spanyolországban, ahol a hőmérséklet olykor a 40 Celsius fokot is meghaladta. Ez az alma bizonyította, hogy ellenáll a napégésnek, ugyanakkor kiváló étkezési tulajdonságokkal rendelkezik.

Az elmúlt 20 év egyik legalacsonyabb alma- és körtetermésére lehet számítani Magyarországon a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Kertészeti Osztálya és az ÉKASZ együttműködése keretében készült 2020. évi előzetes alma és körte termésprognózis szerint.

A rendkívüli fagyok miatt komoly terméskiesésre lehet számítani a hazai ültetvényeken.

Kevés olyan termelő vállalkozás van, ahol idén elérik a tavalyi, gyenge vagy közepes eredményeket.

A borítókép illusztráció: Pixabay/DarkWorkX