Hamis vádakkal tartóztatták le nemrég a belarusz hatóságok egy ismert antinukleáris környezetvédőt. Irina Szukhij egy Paks II.-vel megegyező Roszatom-beruházás ellen küzd évek óta, az aktivista érdekében egyre többen emelik fel a hangjukat Európában.

A fehérorosz hatóságok vasárnap letartóztatták az országszerte ismert Irina Szukhijt, antinukleáris aktivistát, a hírt a lánya közölte a közösségi médiában. A környezetvédőre titkosrendőrök törték rá az ajtót, lefoglalták a számítógépét és elhurcolták.

Az ok: a nő szeptember 3-án részt vett egy erőszakos tüntetésen, ami Aljakszandr Lukasenka ellen zajlott.

Hamis vádak

Mint ismert, egy hónapja demonstrálnak a fehéroroszok az elnök hatalma ellen. Több tüntető vesztette már életét, rengetegen tűntek el, sokakat vertek véresre a hatóságok. Ellenzéki politikus menekültek külföldre, többeket letartóztattak közülük.  Irina Szukhij tagja a Nuclear Transparency Watchnak (NTW), ami a nukleáris energia átlátható módon való felhasználásért küzdő nemzetközi szervezetnek.

„Szeptember 3-án Irina Szukhij tanúkkal igazolható módon 200 kilométerre tartózkodott Minszktől, egy vidéki eseményen vett részt. Meggyőződésünk, hogy letartóztatása része lehet a Vlagyimir Putyin és Lukasenka közötti játszmának, a fehérorosz elnök többek közt az oroszok számára fontos atomerőmű-projekt legismertebb ellenzőjének kiiktatásával akarja megvásárolni az orosz vezető támogatását ebben a számára kritikussá vált helyzetben” – mondta a Very Important Planetnek Jávor Benedek, az NTW alelnöke. Ezt valószínűsíti a New York Times vasárnapi cikke is.

Ezt a gyanút támasztja alá az is, hogy Jávor információi szerint kedd reggel az Irina Szukhij által vezetett EkoDom környezetvédő szervezet több más tagját is letartóztatták, és lányának házát is átkutatták.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10220989377358341&set=a.3601114400707&type=3

A Roszatom erőműve

A magyar ökopolitikus és szervezete azért gondolja ezt, mert Irina Szukhij a leghangosabb ellenzője a fehéroroszországi Osztrovecben, az orosz állami konszern, a Roszatom kivitelezésében épülő óriási nemzetközi vitákat generáló atomerőműnek. Az aktivista évek óta küzd a beruházás ellen, mert annak során nem tartották tiszteletben az Aarhusi Egyezményt, amelynek Belarusz is részese. Az 1998-as megállapodás arról szól, hogy a hasonló környezeti ügyekben az információkhoz hozzáférhet a nyilvánosság, részt vehet a döntéshozatalban és a hozzá kapcsolódó igazságszolgáltatásban. A tüntetések miatt Szukhijt többször állították már elő a rendőrök huliganizmus vádjával.

„Ezek a rezsimek így működnek, ráadásul a régióban az antinukleráis mozgalmak mindenhol megkülönbeztetett figyelmet kapnak a hatalomtól. Nyilvánvaló gesztus ez Lukasenka részéről, így próbálja javítani a viszonyát az oroszokkal”

– hangsúlyozta Jávor Benedek.

Pont mint Paks II.

Az erőmű egyébként Belarusz nyugati szélén épül, ötven kilométerre a litván fővárostól, Vilniustól. Az uniós állam régóta tiltakozik ellene, és az Európai Unió (EU) is számos kifogást fogalmazott meg vele kapcsolatban. A kivitelezés során számos megdöbbentő esemény történt.Többek között leejtették a reaktorburkolatot , ezután a fehéroroszok nem tartottak rá igényt, de a Roszatom szerint máshol még felhasználható. Nagyobb elemek vasúti szállítása közben azok  kidöntöttek több villanypóznát. Ezek is megsérülhettek, aminek szintén nem lett következménye.  

Magyarország szempontjából egyébként azért is érdekes az erőmű, mert ugyanolyan technológiával épül, mint Paks II.

„Egyetlen energiaszektort sem lehet kivonni a társadalmi ellenőrzés alól, Irina Szukhij régóta azért küzd, hogy ez ne történhessen meg. Az NTW elfogadhatatlannak tartja a civil aktivisták zaklatását, mély aggodalommal figyeljük az eseményeket, a tüntetésekkel szembeni erőszakos fellépéseket.

Ez ügyben az Európai Bizottság megfelelő szervezeteit és a minszki tagállami nagykövetségeket is megkerestük, mindenhonnan azt a visszajelzést kaptuk, hogy nyomon követik Szukhij sorsát.

A francia nagykövetség is felszólította a hatóságokat, hogy a politikai foglyok elengedése mellett külön fordítsanak figyelmet az aktivistára” – mondta lapunknak Jávor Benedek.

Egy hónapja tüntetnek az utcán Fehéroroszországban. Fotó: Wikimedia/ Homoatrox

Tiltakozik az EU

AZ EU minszki főképviselete hétfőn felhívta a figyelmet a letartóztatásra egy deklarációban, felszólították a hatóságokat, hogy engedjék szabadon Szukhijt. Egyelőre úgy tűnik, hogy hiába, és ennél határozottabb fellépésre lesz szükség. Gyorsított eljárásban ugyanis letartóztatása másnapján lezajlott az első tárgyalás a környezetvédővel szemben, amelyen csak online vehetett részt, és csak így – a hatóságok által ellenőrzött módon – beszélhetett az ügyvédjével is, a pert közvetlenül megelőzően, összesen tíz percet. Az aktivista a tárgyaláson tanúkkal és bankártyás vásárlások adataival is igazolni tudta, hogy aznap, amikor a vádak szerint Minszkben demonstrált, valójában a belarusz fővárostól 200 kilométerre tartózkodott.

A rendőrség szerint bizonyítékként szolgáló Facebook-fotóról pedig kiderült, hogy nem a vád szerinti szeptember 3-án, hanem augusztus 31-én készült. A bíróság mindezek ellenére fenntartotta Szukhij őrizetét az elhalasztott tárgyalás következő, csütörtökre várt fordulójáig.

„Az NTW abban bízik, hogy a nemzetközi figyelem segíthet az aktivista, és minden más politikai fogvatartott mihamarabbi szabadon bocsátásában” – mondta Jávor Benedek.

Kiemelt kép: tüntetés Minszkben. Fotó: A_Matskevich/Pixabay