Immár hat saját luxushotelbe költözhetnek a fővárosi rovarok. A Nehru parton, a Hajógyári szigeten, a Vérmezőn, a Tabánban, a II. János Pál pápa téren is birtokba vehetik a természetes élőhelyükhöz hasonló otthonokat.

 „A klímaváltozással együtt a rovarfajok élettere is szűkül a nagyvárosokban, ez a jelenség Budapesten is érzékelhető, bár a lakott területek növekedése ellenére is a magyar főváros biodiverz, azaz sok és sokféle zöldfelülete van” – mondta Bajor Zoltán a Főkert Nonprofit Zrt. természetvédelmi csoportvezetője.

Megfelelő környezet peterakásra

A rovarhotel lényege az optimális körülmények megteremtése.

Kialakítása és anyaga sokféle lehet, léteznek olyanok, amelyek csak speciális fajoknak hoznak létre megfelelő élőhelyet. Többségükben azonban számos faj meg tud telepedni.

„Olyan feltételeket kell létrehozni, ami a városi környezetből hiányzik. A fő szempont a rovaroknál az utódok nevelése. Számos faj a kisebb repedéseket kedveli, oda helyezik le petéiket, legyen az a köves felületeken, vagy növényi szálak mentén a nádcsövecskékben. Az ide költöző fajok magányosak, vagy kisebb csoportban élnek, de a szerepük a városi ökoszisztéma fenntartásában hasonlóan fontos, mint a nagycsaládokban élők jelenléte. Fontos a jelenlétük a beporzásban illetve a táplálékláncban, a zöldterület egészséges életének fenntartásában” – mondta a szakember.

A táplálékforrás is fontos

A bogártanya kialakítása önmagában nem elegendő, a megtelepedéshez több feltételre is szükség van. Az egyik a kaszálatlan területek közelsége, az utódokat ugyanis táplálni is kell.

A fajok többsége viráglátogató, és pollent gyűjt, ha ez nem adott, akkor a közelben a rovarhotel telepítésének sincs sok értelme.

Az extenzív zöldfelület-fenntartás lényege a kaszálás elhagyása, vagy minimálisra csökkentése. Az ilyen területeken az ott található magkészletből a telepített növények mellett az őshonos fajok is fel tudnak nőni, virágoznak, és termést is érlelnek, ami nagyon fontos a rovarok számára.

Házi használatra is ajánlott

Saját kertünkben is készíthetünk darázsgarázst kéregdarabokból, nádból, dióhéjból vagy lyukacsos téglából. Kimondottan izgalmas program is az elkészítése, ráadásul növényeink beporzását is bebiztosíthatjuk. Emellett néhány rovarfaj elhalt állatokkal, növényekkel táplálkozik, ami az emésztőrendszerükön keresztül visszakerül a talajba, tápanyagot szolgáltatva a növényeknek.

Rácmolnár Milán galériája: