„Az MTM 12 millió tételt meghaladó gyűjteményének csak egy ezreléke szerepel kiállításokon, a többi tudományos kutatási célokat szolgál. Az anyagot zárt helyen, gyűjteményi szekrényekben tárolják, mint például a kétmilliónyi herbáriumi lapot, vagy a sokmilliónyi kipreparált rovart. Jelentős részük évszázados korú, és kiszáradt állapota miatt igen sérülékeny; a helyszíni tudományos vizsgálatukhoz is nagy körültekintés, óvatosság szükséges (…).

Ez a hatalmas mennyiségű gyűjteményi anyag a mozgatás és a szállítással járó rázkódás következében jelentősen és visszafordíthatatlanul károsodna”

– íme a miniszterelnöknek és Magyarország Kormányának szóló nyílt levél egy része, amelyet csaknem 100 debreceni és nem debreceni, különböző világnézetű, természet- és társadalomtudományokat művelő tanár és kutató írt alá.

A Magyar Természettudományi Múzeum Debrecenbe költöztetésével kapcsolatban a 24.hu szerint a tudósok arra kérik a kormányt, kulturális vagyonunk megóvása érdekében vizsgálja felül a döntését.

Az MTM maradjon a fővárosban, Debrecenben pedig alapítsanak egy új, korszerű igényeket kielégítő kiállítást és gyűjteményt.

A múzeum Budapesten ráadásul központi helyen fekszik, bárki egynapos kirándulás keretében meglátogathatja a cikk szerint, míg a költözéssel a nyílt levél alapján „az ország lakosságának jelentős része elveszítené ezt a lehetőséget. A népszámlálási adatok ismeretében egyértelmű, hogy a látogatók száma az új helyszínen jelentősen csökkenne”.

Kiemelt kép: Wikipedia Commons