Néhány éven belül égetővé válik a kérdés.

Komoly technológiai kihívás, hogy mihez kezdünk a kiöregedett napelemekkel a g7 cikke szerint. Mint írják, a nagyobb számban először a kétezres évek elején üzembe álló napelemek átlagos élettartama 25 év, ezért egyelőre még kevés használódott el, de hamarosan tömegesen érnek az élettartamuk végére a klímaváltozás miatt egyre inkább nélkülözhetetlenné váló, szén-dioxid-kibocsátás nélküli energiatermelésre képes berendezések.

Jelenleg alacsony hatékonysággal lehet újrahasznosítani őket.

Ki kellene valami megoldást találni pár éven belül. 2050-re várhatóan 78 millió tonnányi napelem használódik el, és évente nagyjából 6 millió tonna új elektronikai hulladék keletkezik majd. A napelemek olyan értékes nyersanyagokat tartalmaznak, mint a szilícium. A jelenlegi napelemek körülbelül 95 százaléka szilíciumalapú.

Egyedül az Európai Unióban kötelezik újrahasznosításra a napelemek tulajdonosait.

Az újrahasznosítás mellett a kiöregedett napelemek alternatív hasznosítása is komoly potenciált rejt magában: az Európai Unió Körforgásos üzleti modellek a napenergia-iparnak nevű programja több példát is mutat erre, többek között például egy berlini e-bicikli töltőállomást és egy lakásprojektet Belgiumban.

Kiemelt kép: Pixabay/mrganso